Branitelji - jednakiji od drugih

Ministrica Divjak o “braniteljskom naputku” školama: Žao mi je, ta uputa nije moja odluka. Tražim sastanak pravnih službi

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona", rekla je Divjak.



ZAGREB – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je u četvrtak žaljenje zbog situacije nastale nakon što je u škole poslala naputak o izboru ravnatelja, a od pravnih službi Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražila je da u petak održe hitan sastanak.


Kako je priopćeno iz MZO-a, “s obzirom na nesuglasja sinergijskog efekta pravnih tumačenja dvaju Ministarstava, ministrica Divjak zatražila je za petak hitan sastanak na razini pravnih službi oko tumačenja Zakona o braniteljima i Zakona o odgoju i obrazovanju vezano za postupke izbora ravnatelja”.


“Žao mi je zbog nastale situacije te molim škole da do daljnjeg ne primjenjuju poslani naputak te da pričekaju nove informacije”, poručila je ministrica Divjak.




Ministrica je prije za Hinu izjavila kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima.


Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.


“Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona”, rekla je Divjak.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade rekao je da je ministrica Divjak u naputku citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru.


“Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je Medved. Naglasio je da se tu izričito govori o izboru pod jednakim uvjetima pa u konačnici i za one zaposlene u obrazovnom sustavu koji nisu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta.