Odluka do 10. lipnja

Milanović počeo kampanju u SDP-u? U društvu Kotromanovića obilazi ogranke i ispituje ima li podršku

P. N.

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

O Milanovićevom obilasku SDP-ovih organizacija naveliko se priča u stranci, a kao neizostavan detalj se navodi da je često s njim u društvu njegov prijatelj i bivši ministar obrane Ante Kotromanović



Najkasnije do 10. lipnja trebalo bi se znati hoće li bivši predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike. Rekli su to Jutarnjem listu neslužbeni izvori iz SDP-a, napominjući da su bivši i aktualni predsjednik stranke već ranije dogovorili sastanak nakon izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić očekuje da mu Milanović otvoreno kaže želi li se kandidirati za šefa države, a Milanović od Bernardića da se izjasni o tome ima li njegovu podršku kao kandidat SDP-a. Bernardić je, podsjetimo, za N1 televiziju jučer izjavio kako očekuje da će SDP imati kandidata koji će osigurati promjene na Pantovčaku i funkciji predsjednika Republike vratiti odgovornost i dostojanstvo – pritom je kao moguće spomenuo Milanovića, Ivu Josipovića i Tonina Piculu.


U SDP-u su za Jutarnji list ispričali kako je dojam da se Milanović ozbiljno sprema za predsjedničke izbore. Obilazi teren i susreće se s predsjednicima stranačkih organizacija u različitim krajevima Hrvatske.




Prije dva do tri tjedna je putovao Slavonijom i stao u Novoj Gradiški gdje se sastao s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, a okupilo se poveće društvo iz SDP-a.


– Javljaju nam se ljudi s terena i govore da ih je Zoran kontaktirao, da su se sreli s njim i popričali. Ali nam isto tako govore da ni s kime nije razgovarao o izborima. Kažu da niti ne spominje izbore za predsjednika države, a kamo li mogućnost da bi se on kandidirao – kaže osoba iz vrha SDP-a za Jutarnji list.


Osobe bliske Milanoviću, pak, izbjegavaju reći kako je bivši stranački šef u neformalnoj kampanji u stranci, te neizravno ispipava teren ne bi li procijenio na kakvu bi podršku u stranačkoj bazi ima. O Milanovićevom obilasku SDP-ovih organizacija naveliko se priča u stranci, a kao neizostavan detalj se navodi da je često s njim u društvu njegov prijatelj i bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Neslužbeno se govori i da je Milanović već oformio izborni stožer, a Kotromanović je u tim pričama bitna karika, piše Jutarnji list.