Ministar objasnio

Medved i branitelji: Tek nakon “sastanaka s nadležnim tijelima” udruge odlučuju hoće li na prosvjed u Vukovar

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Udruge su odgovorne i ozbiljne i u cilju donošenja svojih odluka traže informacije. I svakako da će im Vlada u tome pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija kao podlogu za donošenje odluke, rekao je Medved.



ZAGREB Ministar branitelja Tomo Medved rekao je nakon susreta s predstavnicima braniteljskih udruga da će one tek nakon “sastanaka s nadležnim tijelima” donijeti konačnu odluku hoće li sudjelovati na prosvjednom skupu u Vukovaru kojeg 13. listopada organizira gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


– Udruge su odgovorne i ozbiljne i u cilju donošenja svojih odluka traže informacije. I svakako da će im Vlada u tome pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija kao podlogu za donošenje odluke, rekao je Medved.


Konkretno će analizirati Penavu


Dodao je da je na sastanku “nakon analize stanja dogovoren sastanak sa svim nadležnim tijelima kako bi se konkretno analizirali zahtjevi gradonačelnika Penave”.




– Tako bismo dobili konkretan uvid u o točnom broju procesuiranihg ratnih zločina i spoznaju o procesima koji su u tijeku. Nastavit ćemo razgovore s nadležnim tijelima i na odgovoran način pristupiti ovoj tematici, rekao je Medved.


Ljiljana Alvir iz Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rekla je da je na sastanku zauzet “zajednički odgovoran stav s ciljem sprječavanja bilo kakve politizacije i instrumentalizacije žrtava vezano za najavu prosvjeda”.


Bez riječi o tematskoj sjednici o Pupovcu


– O tome hoće li sudjelovati na skupu u Vukovaru udruge će donijeti stav nakon što se obave razgovori o kojima je govorio ministar, sa nadležnim tijelima. Cilj je tih sastanaka imati što više informacija i uvida u ono što se događa u procesuiranju ratnih zločina. I tek nakon toga ćemo reći hoćemo li se pridružiti prosvjedu., rekla je Alvir.


Na samom sastanku nije bilo riječi o zahtjevu udruga da se održi tematska sjednica Sabora o predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu i da se od njega traži očitovanje o izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.


Goran Marić neće na prosvjed u Vukovar


Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras rekao je nakon sastanka da udruge ne odustaju od tog svog zahtjeva, te da će ga u srijedu u pismenom obliku uputiti u sve nadležne institucije.


Ministar državne imovine Goran Marić bio je prvi član Vlade koji je javno rekao da se neće odazvati pozivu za prosvjed u Vukovaru.


– Ne. Zato što znam kako se rješavaju stvari na drugačiji način, a ne na takav način, odgovorio je Marić ispred zgrade Vlade na pitanje novinara bi li se odazvalo pozivu na prosvjed.