Sabor

MOST na koncu nije želio glasati: Nakon maratonske rasprave izglasan Zakon o financiranju političkih aktivnosti

Hina

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

Iako im ni jedan amandman nije prihvaćen, Most je zadovoljan obavljenim poslom, poslao je poruku kako je predmetni zakon loš, kako služi samo za punjenje HDZ-ove blagajne pred skore izbore za Europski parlament.



ZAGREB – Hrvatski sabor donio je u sinoć, nakon najduljeg izjašnjavanja o amandmanima u modernom saborovanju, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.


Nakon maratonske rasprave, zakon je donijet s 81 glasom za. Zanimljivo je da je podršku zakonu dao i nezavisni Siniša Varga, bivši zastupnik SDP-a koji je nedavno izašao iz te stranke.


Mostovi zastupnici uoči glasovanja napustili su sabornicu i nisu sudjelovali u glasovanju.




Na zakon je bilo podnijeto rekordnih 911 amandmana, od čega je Most NL podnio 888. Njegovi su zastupnici ‘branili’ svaki amandman za što im je, uz samo jednu dužu stanku, od sat vremena, trebalo 33 sata, što je rekordno trajanje rasprave o nekoj točki dnevnog reda u povijesti Sabora.


Iako im ni jedan amandman nije prihvaćen, Most je zadovoljan obavljenim poslom, poslao je poruku kako je predmetni zakon loš, kako služi samo za punjenje HDZ-ove blagajne pred skore izbore za Europski parlament.


Uporište za to našao je u odredbi da se dozvoljeni iznos troškova za euro izbore sa milijun i pol kuna diže na četiri milijuna kuna.


Vlada je pak ustrajala da se Zakonom cjelovitije uređenje financiranja političke aktivnosti i izborne promidžbe, te referendumskih aktivnosti koje do sada nisu bile uređene.


Ističe i kako se njime osiguravaju pretpostavke za učinkovitiji nadzor i jačanje transparentnosti uvođenjem informatičkog sustava nadzora financiranja.


Po novom zakonu financijski izvještaji, redovni i izborni, objavljivat će se na jednom mjestu, mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) , što će stručnoj i općoj javnosti olakšati uvid u stranačke financije.


Novi zakon određuje minimalni iznos koji su općine, gradovi i županije dužne osigurati u svom proračunu za redovito godišnje financiranje stranka, iznosi se kreću 1.000 kuna po vijećniku u najmanjim općinama do 8.000 kuna za vijećnike u Zagrebu.


Proračunska sredstva za redovito godišnje financiranje raspoređuju se prema broju dobivenih zastupničkih, odnosno vijećničkih mjesta prema konačnim rezultatima izbora. Do sada se novac raspoređivao prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.


Za donacije vrijednije od 5.000 kuna mora se zaključiti ugovor između donatora i primatelja. Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova za promidžbu za izbore za Europski parlament, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna.