Što se krije iza "clean starta"?

METLA NA PANTOVČAKU Odlazi i Mate Granić, predsjednica ga smatra – premijerovom krticom?

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell / arhiva NL

Foto Pixsell / arhiva NL

Prema informacijama koje stižu s Pantovčaka, predsjednica će u osvajanje novog mandata krenuti na način da će iznova osmisliti samu sebe. Javnosti se šalje poruka da će u 2019. biti politički drukčija, bliža premijeru Plenkoviću i mainstreamu



ZAGREB U engleskom jeziku postoji dobra riječ kojom se može opisati ono što će, po svemu sudeći, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokušati u izbornoj godini – reinvent.


Ona će, dakle, prema informacijama koje stižu s Pantovčaka, u osvajanje novog predsjedničkog mandata krenuti na način da će iznova osmisliti samu sebe. U sklopu tog ambicioznog projekta, Kolinda Grabar-Kitarović upravo provodi akciju koju u njezinom Uredu nazivaju »Clean Start«, a riječ je o rješavanju najvažnijih savjetnika kako bi se i time javnosti poslala poruka da će od početka 2019. predsjednica politički biti drukčija, bliža premijeru Andreju Plenkoviću i mainstreamu. I tako je sada, nakon Vlade Galića, na red za čišćenje došao savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, kojem je predsjednica prije desetak dana priopćila da bi htjela da on podnese ostavku, s obzirom da se razilaze oko odabira političke strategije koja bi joj trebala osigurati i drugi mandat.


Politički makeover 


Radeljić, koji se odbio samoinicijativno povući, pa ga čeka razrješenje, smatra, naime, da predsjednica nema razloga odjednom postati ono od čega je proteklih godina na Pantovčaku bježala, strogo HDZ-ova kandidatkinja, ali poput Plenkovića politički malo umivena kako bi bila privlačna i dijelu birača centra. Kolinda Grabar-Kitarović je zaključila da će desnije orijentirano biračko tijelo, koje je doživljava hrvatskom kraljicom, ionako biti uz nju što god da napravila te da snažnije okretanje politički umjerenijim građanima s te strane neće predstavljati naročiti rizik, a da su potencijalni dobici značajni. Radeljićeva je, međutim, procjena da Kolinda Grabar-Kitarović neće moći »zagrabiti« u lijevo-liberalni birački bazen, a da bi zbog političkog makeovera, u kombinaciji s povezivanjem s izrazito nepopularnom Plenkovićevom vladom, ipak mogla izgubiti dio vlastitih simpatizera.




– Za mene kažu da sam desno, ali moj glas predsjednica više nema – rekao je u svojoj televizijskoj emisiji Velimir Bujanec, čovjek koji na desnu publiku u Hrvatskoj ima velik utjecaj. Samo mjesec i pol dana nakon što je predsjednica baš preko Bujanca objavila da odustaje od podrške Marakeškom sporazumu, on ju je prekrižio. Kroz cijelu su se tu emisiju provlačile tvrdnje da je Kolinda Grabar-Kitarović kapitulirala pred Plenkovićem, da se odriče ljudi zbog dodvoravanja premijeru i da »s njim i Gordanom Jandrokovićem nema nikakve šanse na izborima«.


– To je moje pravo – odgovorila je predsjednica Republike jučer u Varaždinu novinarima koji su je pitali zašto u izbornoj godini smjenjuje savjetnički tim.


Kadrovska rošada 


Prema neslužbenim informacijama iz Ureda predsjednice, jučer je gotova stvar bila da umjesto Radeljića dolazi televizijska novinarka Mirjana Hrga. Već za koji bi dan predsjednica mogla službeno objaviti tu kadrovsku rošadu, s tim da bi ona na snagu mogla stupiti, recimo, u siječnju. I Radeljić je nekad, do 2004., bio novinar, ali zatim je, prije uspona na Pantovčak, godinama obnašao savjetničke i političke dužnosti i sudjelovao u izbornim kampanjama na lokalnoj i nacionalnoj razini. Političke procese upoznao je i iznutra. Mirjana Hrga bi, međutim, debitirala u politici, koju je kao novinarka pratila uvijek samo sa strane. Ona je, istina, iz nekog razloga imala status novinarske zvijezde, ali u Uredu predsjednice od nje bi se tražilo da, primjerice, anticipira domete pojedinih poteza Kolinde Grabar-Kitarović, što nije mogla automatski naučiti radeći u raznim tv kućama. U konkretnom bi slučaju Hrga, ako dobije posao predsjedničine savjetnice za unutarnju politiku, Kolindi Grabar-Kitarović morala pomoći u osmišljavanju objašnjenja zbog čega je iznenadno odlučila odbaciti pažljivo građenu poziciju distance prema Plenkovićevoj vladi, implicitno tako priznajući da je zapravo išla pogrešnim putem. Ako »Clean Start« predsjednicu odvuče skroz u krilo Plenkovića i Jandrokovića, što sugerira Bujanec, naš sugovornik blizak Uredu predsjednice upozorava da bi posljedice za nju mogle biti vrlo ozbiljne.


– Kad bi se predsjednica u potpunosti poistovijetila s Vladom, onda bi predsjednički izbori bili ujedno i referendum o Plenkoviću, a znamo kakav je njegov rejting. Bilo bi – glas za Kolindu je glas za Plenkovića. Nadalje, lijevo-liberalna opozicija bit će puno mobiliziranija za izbore za predsjednika RH ako će Grabar-Kitarović na njima nastupiti u tijesnoj vezi s Plenkovićem. I kako u tim okolnostima doći do glasova birača centra, a neke si svoje izgubio – pita se naš sugovornik.


Tom će se dvojbom baviti možda i Hrga, koja se u ljeto 2017. burno rastala s RTL televizijom i od tada je izvan novinarstva.


Upitan ostanak i »premijerove krtice« – Mate Granića 


»Clean Start« bi, prema neslužbenim informacijama, mogao pomesti i predsjedničinog posebnog savjetnika Matu Granića. Za razliku od drugog Mate, bivši ministar vanjskih poslova ne spori nužnost političkog zaokreta Kolinde Grabar-Kitarović, naprotiv. Ali, njegov je problem to što je navodno preblizak Plenkoviću i »odmah mu sve javlja«. Granića, dakle, na Pantovčaku sumnjiče da je premijerova krtica, da je u konačnici lojalniji njemu nego predsjednici Republike. No, Granićev bi se odlazak navodno mogao objasniti zdravstvenim razlozima, što je uvijek upotrebljiva fraza u ovakvim situacijama.