Intervju za Kleine Zeitung

Kolinda Grabar Kitarović: Nisi smjela reći da si Hrvatica, nego si morala reći da si iz Hrvatske

Boris Pavelić

foto: Reuters

foto: Reuters

 „Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopćeni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze k nama da bi agitirali za radikalne ideje.“ To je izjavila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu koji je danas objavio bečki dnevnik Kleine Zeitung.



Pod naslovom „Europa je bila previše opuštena i previše naivna“, intervju je objavljen u vrijeme posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, a predsjednica je odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svjetskome nogometnom prvenstvu te svojemu odrastanju u komunizmu.


Svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu predsjednica je objasnila svojim nedavnim razgovorom s „hrvatskim muftijom“. On je, prema njezinim riječima, „potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo“.


„Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen“, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.




Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi, predsjednica odgovara da se „društva brane od opasnosti izvana“. „Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama“, kazala je, uz ostalo.


Pitanje o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj ponukalo ju je da odgovori kako je takva pitanja „čine bijesnom“. „Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor“, kazala je, uz ostalo. Ne poriče da u Hrvatskoj postoje „i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju“. Štoviše, Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Europske unije.


Zanimljiv je i predsjedničin odgovor na pitanje o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. „Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, kazala je predsjednica, i dodala: „Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna“.