Apsurdi

KRAH SUSTAVA Dubrovačka bolnica završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

Hina

Foto Grgo Jelavić / PIXSELL

Foto Grgo Jelavić / PIXSELL

Kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik



Dubrovačka bolnica završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da se sve više bolnica »krpa« angažirajući doktore iz većih ustanova.


Kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik. Kako bi pokrili manjak liječnika, preko ugovora o djelu angažiraju liječnike iz drugih bolnica, plaćaju im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane.


Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost, navodi dnevnik.




»Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstvene zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima«, piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim traže otklanjanje nepravilnosti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama.


Istodobno HZZO upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologiji, pedijatriji, anesteziji, kardiokirurgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirurgiji i oftalmologiji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada, piše Večernji list.


»Liječnici su već zaposleni u drugim zdravstvenim ustanovama na puno radno vrijeme i na ispomoć u Opću bolnicu Dubrovnik dolaze dragovoljno u svoje slobodno vrijeme i na taj način pomažu funkcioniranju dubrovačke bolnice. Kontinuirano šaljemo zamolbe zdravstvenim ustanovama za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji, no nijedna nije odgovorila osim KBC-a Split i KBC-a Rijeka, s kojima postoji ugovor o poslovnoj suradnji«, rekao je za Večernji list ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić