Dokumentacija za putovanje

KONAČNI DOGOVOR ČLANICA Za tri godine u Europsku uniju ulazak uz odobrenje i – naknadu od 7 eura

Irena Frlan Gašparović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Radi se o državljanima zemalja kojima za putovanje u EU ne treba viza. Odobrenje će vrijediti tri godine, a od te obveze bit će izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina



ZAGREB Za tri godine državljani zemalja kojima za putovanje u EU ne treba viza – uključujući Hrvatskoj susjedne zemlje – morat će se prije putovanja u EU prijaviti putem posebnog sustava i platiti naknadu od sedam eura. Odobrenje koje će na taj način dobiti, vrijedit će im tri godine. Mlađi od 18 i stariji od 70 godina trebali bi biti izuzeti iz te obveze. Finalni je to dogovor zemalja članica EU-a o europskom sustavu za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS) koji je postignut krajem travnja. Očekuje se da će primjena ETIAS-a krenuti početkom 2021. godine. O uspostavi ovog sustava, sličnog onome koji već primjenjuje SAD, u EU-u se raspravlja od 2016. godine. Njime se želi pojačati sigurnost jer će se provjere putnika provoditi unaprijed, prije putovanja.


Uštedjeti vrijeme


Putnici će imati dovoljno vremena da se naviknu na novu obvezu. Tijekom prvih šest mjeseci nakon početka rada ETIAS-a odobrenje neće odmah biti obavezno, što znači da onima koji ga ne budu imali neće biti zabranjen ulazak. To razdoblje Komisija može produljiti za još pola godine. Idućih šest mjeseci, pak, granični policajci moći će iznimno dopustiti prelazak granice bez odobrenja, ako putnik ispunjava sve ostale uvjete. I to je razdoblje moguće produljiti za još šest mjeseci.


U raspravama o uspostavi ETIAS-a, Hrvatska se zalagala da se putnicima omogući da se registriraju i na druge načine, a ne samo putem interneta jer ima ljudi koji nemaju pristup internetu niti mogu plaćati karticom. Taj prigovor, međutim, na kraju ipak nije uzet u obzir, potvrdili su nam u Ministarstvu unutarnjih poslova. »Zbog potrebe žurnosti u izdavanju ETIAS odobrenja, gdje se rokovi računaju u satima (96 sati od podnošenja zahtjeva, odnosno od zaprimanja dopunjene dokumentacije ako je bila zatražena), u trijalogu između Vijeća EU-a, Europske komisije i Europskog parlamenta usuglašena je odredba da se zahtjev može podnijeti isključivo putem javnih web-stranica ili putem aplikacije za mobilne telefone. Time se štedi vrijeme jer se zahtjev tim putem šalje izravno središnjoj ETIAS jedinici«, ističu u MUP-u.


I uobičajena kontrola




No, onaj tko, primjerice, nema tehničke mogućnosti da sam podnese zahtjev, moći će za to ovlastiti neku drugu osobu ili komercijalnog posrednika. »Zahtjev neće biti moguće podnositi na samom graničnom prijelazu, s obzirom na to da je potrebno određeno vrijeme za obradu zahtjeva i donošenje odluke. Zbog toga je propisano da zahtjev mora biti podnesen dovoljno unaprijed, prije početka putovanja«, kažu u Ministarstvu.


Iako se u priopćenju Vijeća navodi da odobrenje treba tražiti za putovanje na schengensko područje, a Hrvatska još nije dio Schengena, u MUP-u tumače da će se nova pravila provoditi i u Hrvatskoj. »Obveza posjedovanja ETIAS odobrenja za državljane trećih zemalja koji će podlijegati toj obvezi važit će i za ulazak na državno područje Republike Hrvatske od početka primjene ETIAS uredbe«, odgovorili su nam iz MUP-a, potvrđujući da će to vrijediti i za, primjerice, državljane Srbije, Crne Gore te BiH. Iz MUP-a napominju i da činjenica da osoba ima odobrenje neće značiti automatski zajamčen ulazak na područje EU-a jer će se na graničnim prijelazima i dalje odrađivati uobičajena granična kontrola.