O kadrovskoj politici

Josipović uputio Milanoviću prijedlog za održavanje sjednice VNS-a

Hina

»Ako je točno da imate osobe koje su u službu primljene uz tri negativne sigurnosne procjene, onda naravno da se morate zapitati je li tu sve kako treba. Možda jest. Napravimo provjeru«, kazao je



ZAGREB – Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako je danas premijeru Zoranu Milanoviću uputio prijedlog za održavanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na kojoj bi se na »globalnoj razini« raspravljalo o politici zapošljavanja u obavještajnom sustavu, kao i o godišnjem izvješću o radu tog sustava.


»Mislim da je dobro da se nađemo i raspravljamo i globalno o kadrovskoj politici. Ne mislim da trebamo na sjednici odlučivati o nekom pojedinačnom predmetu, nego globalno razgovarati o najboljem načinu vođenja kadrovske politike u budućnosti«, rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija »S Predsjednikom uz kavu«.


Od čelnika sigurnosno-obavještajnog sustava, naveo je, zatražio je da u pripremi te sjednice naprave analizu kadrovske politike, posebno s težištem na ispunjavanje uvjeta za rad u sustavu.




Josipović je najavio da će zatražiti održavanje te sjednice nakon što je u javnosti objavljeno da je u SOA-i, u vrijeme kad joj je na čelu bio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zaposlena osoba koja je tri puta pala na sigurnosnoj provjeri.


Upitan je li u tom sustavu bilo zapošljavanja »po HDZ-ovom stranačkom ključu«, Josipović odgovara da ne bi žurio s ocjenom.


»Pošteno govoreći, ako pogledamo, tamo ima zaposlenih ljudi vezanih uz različite stranke, uz neke nešto više, uz neke manje ili minimalno, a ključno je pitanje, bez obzira iz kojeg miljea dolaze i uz koji su vezani, ispunjavaju li temeljne uvjete – kvalifikaciju i sigurnosnu procjenu«, naglašava Predsjednik.


Pretpostavljam da ljudi, bez obzira za koju su sredinu vezani, moraju biti sposobni raditi na korist države, dodaje.


»Ako je točno da imate osobe koje su u službu primljene uz tri negativne sigurnosne procjene, onda naravno da se morate zapitati je li tu sve kako treba. Možda jest. Napravimo provjeru«, kazao je istaknuvši kako pitanje kadrovske politike unutar takvih službi treba proanalizirati »bez emocija, kao načelno pitanje«, kako bi u sustavu »sutra bilo bolje«.


Upitan je li zvijezda simbol totalitarizma, u svjetlu Karamarkove najave da će, kada njegova stranka osvoji vlast, zabraniti korištenje zvijezde, Josipović ističe kako mu je drago da je čelnik HDZ-a sam kasnije relativizirao tu svoju izjavu.


»Odgovor na to pitanje daje naš Ustav koji Hrvatsku utemeljuje na Domovinskom ratu, ali i antifašizmu kojemu je simbol zvijezda petokraka«, kazao je Josipović naglasivši pritom kako treba reći da je u Drugom svjetskom ratu, posebice po njegovu završetku, bilo i loših događaja.


Po njemu, Hrvatska je dovoljno sazrelo društvo da cijelu tu tradiciju, cijelu hrvatsku povijest od 1941. do samostalnosti procijeni ne odbacujući ono što je dobro, jer bilo je dobrih stvari, ali i osuđujući i odbacujući ono što je bilo loše.


»Drago mi je da je Karamarko tu priču relativizirao, a puno je važnije da je HDZ izašao s ekonomskim programom i mislim da je to dobar pristup«, rekao je.


Govoreći o odnosu hrvatske Vlade i MOL-a u vezi Ine, Josipović kaže kako je najvažnije osigurati legitimne hrvatske interese u upravljanju Inom, a temeljni pristup pri tome treba biti »pregovori, razgovori i postizanje kompromisa«.


»Najbolja opcija bila bi, a mislim da Vlada ide tim pravcem, da se osiguraju legitimni interesi Hrvatske u upravljanju Inom i radu same kompanije, a da s druge strane, u odnosu na mađarske partnere, budu postavljeni jasni kriteriji i ciljevi tvrtke, te da zajedno radimo na tome da Ina bude regionalna uspješnica«, poručio je Josipović.