Slučaj Uljanik

Debeljakov odgovor Horvatu: ‘Garancije smo dali u ponudi. Ali rok njene valjanosti je pri kraju’

Jagoda Marić

Foto Boris Scitar / PIXSELL / Vecernji list

Foto Boris Scitar / PIXSELL / Vecernji list



ZAGREB Odgodom pokretanja stečajnog postupka u »3. maju«, Uljanik je dobio dodatno vrijeme za dogovor Vlade i strateškog partnera Brodosplita oko programa restrukturiranja, ali to ne znači da su riječki i pulski škver išta bliže odluci o nastavku poslovanja ili da stečajevi ne prijete objema kompanijama jednako, ako ne i više nego što je to bilo dan ranije. Može se reći jedino da će do kraja tjedna ili najkasnije za desetak dana Vlada objaviti kakvo je njezino rješenje za rasplet jednogodišnje neizvjesnosti i poslovnog kraha u pulskom i riječkom brodogradilištu, ali ako je suditi po jučerašnjim porukama što su ih razmijenili resorni ministar gospodarstva Darko Horvat i Brodosplit – odnosi nisu baš najblistaviji pa tako ni izgledi da se brzo dogovore oko programa restrukturiranja.


Ministar je po tko zna koji put poručio da Debeljak treba dati, i to do kraja tjedna, dokaze da će financijski moći pratiti restrukturiranje, a iz Brodosplita, prvi put otkad su u igri za Uljanik, priopćenjem reagiraju na Horvatove izjave i odgovaraju da se svi odgovori na pitanja koja ministar postavlja nalaze u njihovoj ponudi.


I dodaju da je ta ponuda još na snazi, ali joj je rok valjanosti pri kraju. Tu ponudu uprava Uljanika je prihvatila prije 20 dana, a od tada je analiziraju i stručne službe Ministarstva gospodarstva, a ministar gospodarstva ipak i dalje inzistira na dokazu da Brodosplit može financijski pratiti restrukturiranje.




Iz toga se može zaključiti da ministru dokazi koji su izneseni u ponudi nisu dovoljni, ali to sugerira i ono što tvrde naši izvori s obje strane, da se dvije strane očito nisu sastale i razgovarale o budućem programu restrukturiranja još od sastanka u Bruxellesu, od čega je prošlo desetak dana kada je Europska komisija dala zeleno svjetlo za međufinanciranje, odnosno isplatu plaća, deblokadu i osiguranje novca za završetak brodova.


No, ako su garancije koje Debeljak nudi u ponudi njegov odgovor na Horvatova pitanja, onda Vladu ništa ne priječi da već danas ili najkasnije u četvrtak odluči je li ono što Debeljak nudi prihvatljivo i time konačno završi period iščekivanja oko budućnosti Uljanika.


Više u tiskanom izdanju Novog lista…