Život se nastavlja

Dan poslije ostavke državnog tajnika: Ministarstvo za demografiju nastavlja s mjerama ‘demografske revitalizacije’

Gabrijela Galić

Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku objavilo je u srijedu na svojim internetskim stranicama poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, za koje je ukupno planirano 67,5 milijuna kuna



ZAGREB – Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku objavilo je u srijedu na svojim internetskim stranicama poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, za koje je ukupno planirano 67,5 milijuna kuna. Riječ je o jednoj od mjera demografske revitalizacije na kojoj se u utorak, kao i prije tri mejseca, razgovaralo na Vijeću za demografsku revitalizaciju nakon kojeg je Marin Strmota, drzavni tajnik za demografiju u resornom ministarstvu dao ostavku ocjenjujući pritom vladine mjere kao nezbiljne i folklor. No, dan poslije život se nastavlja, a resorno ministarstvo kreće u aktiviranje mjera. Na objavljeni natječaj, u roku od 30 dana, mogu se javiti jedinice lokalne samouprave, osnivači dječjih te prijaviti projekte koji pridonose poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, odnosno dječjim vrtićima.


Na ostavku državnog tajnika za demografiju, demografa po struci je reagirao Svjetski savez mladih Hrvatska ističući kako je to ozbiljno upozorenje Vladi, Saboru, ali i cijeloj naciji da treba pristupiti ozbiljnoj i sustavnoj populacijskoj politici. Pritom je Savez pozvao Vladu da osnuje Ministarstvo demografije i iseljeništva s ministrom u rangu podpredsjednika Vlade, koji bi imao široke koordinativne i provedbene ovlasti. Osim toga, Vladu poziva i da, sa stručnjacima i predstavnicima mladih, u roku od tri mjeseca osmisli i do ljetne saborske stanke donese konkretne, dugoročne i proaktivne demografske mjere kako bi se spriječio demografski slom zemlje.


Hrvatskoj, navodi Savez, treba jasna obiteljska politika i demografska strategija. Pozivaju i mlade kao i druge građane da iznesu mišljenje o ovom pitanju i daju prijedloge, kako bi svi zajedno spriječili odlazak sve većeg broja stanovništva.




Da je »nešto opasno trulo i u resornom ministarstvu i Vladi« poručio je jučer preko Facebooka Davor Bernardić, predsjednik SDP-a komentirajući ostavku Strmote tijekom konferencije za novinare. Tako Bernardić ocjenjuje kako je potez dojučerašnjeg državnog tajnika za demografiju »znak je da je u Vladi raspad sistema i da je Plenković izgubio konce«. Navodi i da je Vijeće za demografsku revitalizaciju očito još »samo jedan umjetno napuhan balon floskula i magle kojima se javnost zavarava kao da Vlada nešto radi, a koji je puknuo kao onaj izvanrednog Vladinog povjerenika u Agrokoru«. Dodaje i da pritom građani trpe te da je samo pitanje do kada.


S druge strane GLAS-ov Goran Beus Richembergh, također preko Facebooka, ustvrđuje kako su razlozi za ostavku postojali i ranije te ga, koliko god bila nesvakidašnja i neočekivana, Strmotina ostavka nije impresionirala. Ocijenio je i kako da se Strmota ponio neprofesionalno i šoumenski. Smatra kako Strmota nije ni trebao sudjelovati na konferenciji za novinare s ministricom Murganić, već je trebao sazvati svoju i obavijestiti javnost o ostavci i vraćanju stranačke iskaznice HDZ-u koji ga je postavio na tu dužnost.


Pritom, Richemberger naglašava kako ministarstvo demografije već više od godinu dana zaustavlja sve inicijative i konkretne mjere za demografsku obnovu šutke gledajući kako se odlukom iste Vlade i vladajuće većine kojoj pripadaju i ministrica i državni tajnik milijarde koje su trebale biti preusmjerene u tom pravcu po novom Zakonu o braniteljima bespovratno odlijevaju prema onom dijelu braniteljske populacije koji su najvjerniji klijenti HDZ-a.