Rat u HVIDRA-i

Đakića, čini se, ne brinu puno zahtjevi za smjenom: ‘Svi znaju tko sam ja, nebuloze neću slušati’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Dragašević je jednom već pokušao slično protiv mene. On je tajnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a mislim da je toj udruzi krivo što je HVIDRA pokrenula dosta veliku ofenzivu, a njih nema u prvim redovima



ZAGREB – Josip Đakić je prvo bio saborski zastupnik HDZ-a, a zatim je 2004. izabran i za predsjednika HVIDRA-e i to u konkurenciji s još 15 kandidata. U tom su, dakle, trenutku u HVIDRA-i znali da je Đakić član tada vladajućeg HDZ-a. Jednako je bilo na svakim idućim izborima za šefa HVIDRA-e, kojem mandat traje četiri godine. Đakić je već 15 godina paralelno istaknuti dužnosnik HDZ-a i čelni čovjek najjače udruge proizašle iz Domovinskog rata i to njegovim kolegama braniteljima nije predstavljalo problem. No, došlo je takvo vrijeme da se u HVIDRA-i propituje Đakićevu dvojaku poziciju.


U dva dana su ga dvije organizacije HVIDRA-e javno pozvale da podnese ostavku, u nedjelju je to učinio predsjednik HVIDRA-e Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Dragašević, a jučer podružnica u Vinkovcima. Argumentacija je u oba slučaj ista, HVIDRA-u bi ubuduće trebala voditi nestranačka osoba, a povod je Đakićevo odbijanje da u dnevni red prošlotjedne sjednice saborskog Odbora za ratne veterane uvrsti raspravu o Miloradu Pupovcu odnosno o (ne)postupanju Državnog odvjetništva povodom spornih izjava predsjednika SDSS-a.


Đakić tvrdi da, unatoč pritisku koji unutar HVIDRA-e raste na njega, nije zabrinut.




– Ne opterećujem se time. Dragašević je jednom već pokušao slično protiv mene. On je tajnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a mislim da je toj udruzi krivo što je HVIDRA pokrenula dosta veliku ofenzivu, a njih nema u prvim redovima. Što se Vinkovčana tiče, riječ je samo o jednoj od 110 gradskih organizacija HVIDRA-e u Hrvatskoj, rekao nam je Đakić.


Spreman je, kaže, saslušati i usvojiti svačiju »objektivnu kritiku« na vlastiti račun.


– Ali, to se ne odnosi na nebuloze koje mi sada zamjeraju. Nisam ja od jučer predsjednik HVIDRA-e, zna se dobro tko sam ja. Međutim, ja nikad nisam postavio pitanje tko su oni. Nikog iz HVIDRA-e nisam pitao u kojoj je političkoj stranci, ali sada hoću. Možda je netko u Mostu, možda je netko negdje drugdje, ja to nikad nisam istraživao jer svi su oni za mene HVIDR-a. Uvijek sam prema svima bio normalan i radio sam što je bilo u interesu hrvatskih branitelja. Svima sam osigurao pravodobne informacije o njihovim zakonskim pravima, ali danas, eto, neki idu s ovakvim zahtjevima prema meni. U redu, možemo i o tome razgovarati. Ako misle da su u pravu Miro Bulj i Velimir Bujanec, ja sam tu. Odgovorit ću na svako izraženo nezadovoljstvo, poručuje Đakić.


Sazvan Glavni odbor


Za četvrtak je Đakić sazvao sjednicu Glavnog odbora HVIDRA-e o navodnom kršenju Zakona o pravima branitelja prilikom imenovanja ravnatelja Nacionalnog parka Krka. Naime, ministar Tomislav Ćorić odbacio je kandidaturu Ljiljane Zmijanović, premda ona tvrdi da je ispunjavala sve propisane kriterije, a k tome ima i status braniteljice.


– Temu izjava Milorada Pupovca ostavio sam za kasnije, pričekat ćemo očitovanje Državnog odvjetništva, koje je objavilo da radi izvide. Ne želim da me se napada da kao zastupnik u Saboru, znači zakonodavna vlast, radim pritisak na neovisno pravosuđe, zaključuje predsjednik HVIDRA-e.