Zastupnik izrazio ogorčenost

Bunjac: Sramotno što je Sabor odbio pokroviteljstvo nad Danom pobjede nad fašizmom koji slavi cijeli svijet

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Kroz sudjelovanje u antifašističkoj borbi Hrvatska je postala dio pobjedničke koalicije i stekla zaslužno mjesto u povijesti svijeta. I dok sve zemlje sudjeluju u proslavi 9. svibnja kao Dana pobjede, jedino Hrvatska to ne čini, iako bi mi po svome doprinosu antifašističkoj borbi trebali stajati u prvom redu jer smo jedina zemlja u Europi koja se praktički sama oslobodila okupacije«, rekao je Bunjac



ZAGREB Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac poručio je u srijedu da je sramotno to što je Predsjedništvo Sabora odbilo pokroviteljstvo nad Danom pobjede nad fašizmom, koji slavi cijeli svijet.


»Za oni koji ne znaju, 9. svibnja antifašistička koalicija porazila je zločinački, nacistički režim. Prema Hitlerovoj etici upravo je ubojstvo dokazivalo nečiju sposobnost da bude pripadnik više rase ‘Arijevaca’, a rezultat takve sumanute politike bio je 70 milijuna mrtvih, stotine milijuna ranjenih, raseljenih, zatvorenih, mučenih i poniženih«, rekao je Bunjac na početku saborskog zasjedanja.


Bunjac je, naime, jutros s još nekolicinom saborskih kolega koristio izmijenjenu poslovničku mogućnost ‘slobodnog govora’, koji je od prošloga tjedna naslijedio ‘stanke’.




»Kroz sudjelovanje u antifašističkoj borbi Hrvatska je postala dio pobjedničke koalicije i stekla zaslužno mjesto u povijesti svijeta. I dok sve zemlje sudjeluju u proslavi 9. svibnja kao Dana pobjede, jedino Hrvatska to ne čini, iako bi mi po svome doprinosu antifašističkoj borbi trebali stajati u prvom redu jer smo jedina zemlja u Europi koja se praktički sama oslobodila okupacije«, rekao je Bunjac.


Sabor, rekao je taj zastupnik Živog zida, nastavlja sramotnu praksu podjele hrvatskoga naroda »koju je podržavao i SDP, koji je posve promašeno ukinuo pokroviteljstvo nad obilježavanjem stradanja nakon 2. svjetskog rata«.


»HDZ-ovci govore da kad je 1990. godine nastajala samostalna hrvatska država, da je antifašizam kao vrijednost ugrađen u Ustav, dok je NDH izričito odbačena. Međutim, u praksi HDZ nikad nije ispoštovao svoj temeljni zakon čime je doveo u pitanje sam ustavnopravni poredak RH i dozvolio da pitanje povijesti postane rak-rana političkog života«, rekao je Bunjac.


Tvrdi i kako je »pod patronatom HDZ-a antifašistička borba prešutno marginalizirana i demonizirana, rušili su se spomenici, omalovažavale žrtve, poticani znanstveni i medijski povijesni revizionizam«.


»Vrlo je bitno smoći hrabrosti i jasno reći da antifašizam i komunizam nisu jedno te isto. Komunizam je zlo, ali antifašističku borbu Crvene armije cijeli svijet doživljava kao pozitivnu i o tome nema dvojbe ni u SAD-u ni u Njemačkoj, ni u Italiji niti bilo gdje drugdje«, ustvrdio je.


Mišljenja je i kako u Hrvatskoj neće biti društvene katarze i kraja ideološkim sukobima sve dok se HDZ-ov premijer i predsjednica ne pojave na proslavi Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana pobjede 9. svibnja.


Matić pozvao lovce oko Jasenovca da obustave svoje aktivnosti


Saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić pozvao je u srijedu lovce iz Novske da tijekom ovog tjedna u kojem se u Jasenovcu komemoriraju žrtve »obustave svoje aktivnosti« kako se ne bi dogodila tragedija jer, kaže, šušanj iz jarka ne mora značiti da je tamo srna ili vepar nego bi to mogla biti hrvatska predsjednica koja razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojih nona i nonice.


»U ovome tjednu kada obilježavamo, kako je popularno reći, tjedan jasenovačkih i nejasenovačkih kolona, želio bih s vama podijelit jedan ružan san, jedan predosjećaj zbog kojeg sam se danas javio. Želio bih apelirati na lovce Novske i Jasenovca da ovog tjedna obustave sve svoje aktivnosti, da se ne bi dogodila neka možebitna tragedija. Ovoga tjedna svaki šušanj iz nekog kanala, šumarka ili jarka ne mora nužno značiti da se tu nalaze lija, srna ili vepar«, poručio je Matić.


S obzirom na iskustvo od prethodnih godina, rekao je, to bi mogla biti »naša predsjednica koja onako zamišljeno ovaj tjedan razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojeg nona i nonice dok ostalih naravno dana u tjednu razmišlja o starom hrvatskom pozdravu iz davne 1941. godine ili dok se bavi igranjem izvan svojih ustavnih ovlasti sastavljanja hrvatskih vlada«.