Ministar unutarnjih poslova

Božinović: Migranti iz dana u dan dobivaju jasnu poruku kako hrvatska policija štiti javni red i interese RH

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Ministar je izjavio da broj ilegalnih prelazaka granice nije povećan, iako određene skupine pokušavaju proći svaki dan



 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u Hrvatskoj nije povećan broj ilegalnih prijelaza granice te da u nadzoru terena pomaže i zrakoplov europske agencije za graničnu i obalnu stražu Frontex, čiji zrakoplov u realnom vremenu šalje sliku granice na moru i kopnu.


“To je vrlo sofisticirana tehnika uvezana u naš sustav tako da i nacionalni centri, postaja u Cetingradu, kao i centar pomorske policije u Zadru imaju tu sliku. Omogućava nam da vidimo što se događa u stvarnosti, na terenu i da sukladno tome planiramo i raspoređujemo snage. To nam bitno može olakšati i pojeftiniti sve što radimo kako bismo bili što učinkovitiji, a hrvatska policija je poznata po svojoj učinkovitosti”, kazao je Božinović u četvrtak u Strugi Banskoj, odgovarajući na novinarska pitanja.


Kazao je da broj ilegalnih prelazaka granice nije povećan, iako određene skupine pokušavaju proći svaki dan. “Mislim da iz dana u dan dobivaju vrlo jasnu i konkretnu poruku kako hrvatska policija štiti javni red i interese Republike Hrvatske”, kazao je Božinović.




Ocijenio je i da Hrvatska već godinu dana jasno provodi svoju politiku humanosti “prema onima koji su stvarno u potrebi, ali i politiku djelovanja na terenu koja ne dopušta da se na ilegalne načine, uz pomoć krijumčara, prelazi na teritorij države članice Europske unije”.


“To je naša politika i ja sam uvjeren da će ono što radi Hrvatska prije ili kasnije početi raditi i ostale države na takozvanoj Balkanskoj ruti. To je jedini održivi način na koji se možemo nositi s ovim izazovom”, rekao je Božinović.


Frontexov zrakoplov od prošle srijede nadzire hrvatsku kopnenu i morsku granicu s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Italijom. Slika granice koja se iz zrakoplova u realnom vremenu prenosi u Centar Frontexa u Varšavi vidljiva je u hrvatskom Nacionalnom koordinacijskom centru u Zagrebu, Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka u Zadru te u Operativnom stožeru u Postaji granične policije Cetingrad.