Odavno smo graničari stari

Austrijski ministar izrazio zahvalnost Hrvatskoj na zaštiti granice: ‘Hrvatska je ljeti poput desete austrijske savezne pokrajine’

Hina

snimio Matija Habljak / PIXSELL

snimio Matija Habljak / PIXSELL

"Mi smo izuzetno zahvalni Hrvatskoj na zaštiti granica i na suradnji koja je jako dobra od 2016. godine", kazao je Schallenberg, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj austrijskoj tehnokratskoj vladi, samo dan nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec kazao kako bi Hrvatska trebala bolje štititi tu granicu.



BEČ – Austrija je zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjskih granica Europske unije, rekao je danas ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom u Beču.


“Naša sigurnosna i migracijska politika je izuzetno hvaljena, mi štitimo nacionalne i granice Europske unije”, rekao je Grlić Radman i dodao kako Europska unija po tom pitanju može računati na Hrvatsku.


Hrvatski ministar odgovario je time na pitanje austrijskih medija o kritikama hrvatskoj policiji zbog postupanja prema izbjeglicama na granici s Bosnom i Hercegovinom.




“Teme migracija neće nestati”, istaknuo je na tu temu austrijski šef diplomacije, podsjetivši na nedavne izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će otvoriti put prema Europi za veliki broj izbjeglica koji borave u Turskoj.


“Mi smo izuzetno zahvalni Hrvatskoj na zaštiti granica i na suradnji koja je jako dobra od 2016. godine”, kazao je Schallenberg, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj austrijskoj tehnokratskoj vladi, samo dan nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec kazao kako bi Hrvatska trebala bolje štititi tu granicu.


U isto vrijeme Austrija na svojoj granici sa Slovenijom provodi kontrole iako su obje države članice šengenskog prostora.


Hrvatsko predsjedanje


Glavna tema susreta dvaju ministara bila je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom početkom iduće godine.


Schallenberg je kazao da Hrvatsku “čeka velika odgovornost”, a Grlić Radman da je to povijesni moment i da “prije trideset godina nismo mogli zamisliti da ćemo, ne samo biti slobodni, nego i da ćemo predsjedavati jednom takvom organizacijom”.


Hrvatski ministar ponovio je hrvatske prioritete tijekom predsjedanja, s naglaskom na gospodarska pitanja i proširenje EU-a, a oba ministra su se složila o važnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom već u listopadu.


Razgovarali su i o budućnosti Bosne i Hercegovine, gdje je Austrija snažno angažirana, a Grlić Radman naglasio da se mora postići funkcionalna konstitutivnost i jednakopravnost svih triju naroda, zagarantirana sporazumom iz Daytona.


“Deseta austrijska pokrajina”


Schallenberg je istaknuo kako su dvije zemlje strateški partneri, kao primjer navevši to što 1,3 milijuna austrijskih turista svake godine dođe u Hrvatsku, zbog čega je Hrvatska ljeti poput “desete savezne austrijske pokrajine”.


Naglasio je i kako je Austrija najveći inozemni ulagač u Hrvatskoj s oko 650 poduzeća.


“Imate punu podršku s moje strane”, zaključio je austrijski šef diplomacije koji vjerojatno neće još dugo biti na toj funkciji.


Schallenberg je tehnički ministar, imenovan u lipnju kad je na vlast stupila privremena austrijska vlada pošto je korupcijski skandala čelnika krajnje desne Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea na koncu srušila vlast kancelara Sebastiana Kurza.


Austrijski ministar je karijerni diplomat, bez stranačke pripadnosti, no toliko blizak Kurzu da je bio u pregovaračkom timu koji je sklopio koalicijski sporazum sa Slobodarskom strankom 2017. godine, pisao je Reuters. Po struci je pravnik, a otac mu je bio veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj.


Austrijski zeleni predsjednik Alexander Van der Bellen je pri imenovanju tehničke vlade, koju vodi predsjednica Ustavnog suda Brigitte Bierlein, kazao kako će njezina zadaća biti voditi državu, ali bez donošenja važnijih odluka.


Parlamentarni izbori se održavaju krajem rujna, no zbog moguće političke neizvjesnosti koje će uslijediti i tradicionalno dugih pregovora austrijskih stranaka nova vlada bi potencijalno mogla biti formirana tek u vrijeme hrvatskog predsjedanja.


Nakon susreta s austrijskim kolegom predviđen je susret Grlića Radmana s kancelarkom Bierlein, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za EU austrijskog Parlamenta Reinholdom Lopatkom, kao i s potpredsjednikom austrijske Gospodarske komore Richardom Schenzom.


Ministar će posjetiti i grad Željezno u Gradišću gdje će se susresti s biskupom Egidijem Živkovićem.