Slučaj Blaža Curića

AFERA SMS Uskok objavio za što sve tereti Brkićeva kuma i prijatelja. Ipak će tražiti pritvor

Hina

Photo Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo Sanjin Strukic/PIXSELL

»Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi«, izjavio je Brkić novinarima u Saboru

NOVO 20.00 Uskok je ipak zatražio istražni zatvor za vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka. Kako je Varga pritvoren u Osijeku Uskok je u srijedu navečer odlučio da će i za Curića zatražiti određivanje istražnog zatvora, ali ne od zagrebačkog nego od osječkog suca istrage. Ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru zakazano je na osječkom Županijskom sudu za četvrtak u 11 sati.Uskok, kako se doznaje, za Curića traži istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.Curić se u srijedu našao pod istragom zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No, Varga prije uhićenja to navodno nije uspio učiniti. Kada je izvijestio o pokretanju istrage Uskok u srijedu poslijepodne nije navodio da će zatražiti i njegovo zatvaranje.

NOVO 19.00 Iako u priopćenju nisu to naveli, N1 doznaje iz Uskoka da će za Curića ipak tražiti pritvor, a o svemu će se odlučivati sutra na sudu u Osijeku.


ZAGREB Uskok je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, ali u priopćenju ne navode da su za njega zatražili istražni zatvor. 


»Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka«, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.




Navode kako osnovano sumnjaju da je Curić, nakon što je saznao da se protiv Varge provodi kriminalističko istraživanje »zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba«, 20. rujna telefonski kontaktirao Vargu.


Tom prilikom mu je, »a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen«, stoji u priopćenju u kojem Uskok ne navodi da je za Curića zatražio istražni zatvor.


Do pet godina kazne


Odvjetnik Krešimir Vilajtović ranije je novinarima ispred sjedišta Uskoka potvrdio da je Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.


Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da »sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna«. »Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu«, ustvrdio je Vilajtović.


Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.


Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju.


Branio se šutnjom


Vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, Uskok tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja, potvrdio je nakon ispitivanja u Uskoku njegov odvjetnik. 


Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima ispred sjedišta Uskoka da je Curić na prvom ispitivanju koristio je svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.


Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da »sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna«. »Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu«, ustvrdio je Vilajtović.


Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.


Vilajtović još nema saznanja hoće li Uskok za Curića zatražiti istražni zatvor, a ako to zatraži odluku će donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.


Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju.


Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum. »Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi«, izjavio je Brkić novinarima u Saboru.


Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.


Bačić: Nema nedodirljivih!


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, komentirajući u srijedu aferu SMS i uhićenje Blaža Curića, vozača HDZ-ova Tomislava Tolušića i kuma zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, rekao je kako sve što se događa govori u prilog toga da su pravne institucije neovisne, rade u skladu sa zakonom te da nema nedodirljivih. 


»Sve što se događa u ovom trenutku samo govori da su pravne institucije u RH apsolutno neovisne i da imaju otvorene ruke, rade u skladu sa zakonom i nema nedodirljivih, kao i da sve što treba procesuirati treba učiniti neovisno o pravcu u kojem idu istrage i to je jedina istina«, rekao je Bačić novinarima u Saboru.


Na novinarsku opasku kako im oporba spočitava da je riječ o unutarstranačkom obračunu Bačić je uzvratio kako »u zadnje vrijeme ne shvaća ozbiljno oporbu« pa im to ne znači puno.


Na upit je li, s obzirom na ono što se događa oko Milijana Brkića, sada upitan tajming vukovarskog prosvjeda, Bačić je podsjetio kako se »Brkić izjasnio o tome nekoliko puta na tijelima stranke i u javnosti« te kako je i ranije jutros rekao da ga ne podržava.


»Hoće li ići, vidjet ćemo, osobno ne podržavam i neću ići. Njegov stav je kao i stav stranke – da razumijemo žrtvu Vukovara i razumijemo gradonačelnika Penavu, ali da taj prosvjed ne bi doprinio bržem rješavanju. Dapače, već sam rekao puno puta da može samo otežati rad pravosudnih institucija jer će nakon toga biti predbacivanja da je riječ o plodu političkog pritiska«, rekao je Bačić.


Jandroković nema nikakve veze s Vargom


Upitan da li je Franju Vargu optuženog da je lažirao SMS-ove vidio ikada u stranci, Bačić je uzvratio kako je za njega prvi puta čuo kada se otvorila ta afera. »Ne znam tko je, niti bih ga prepoznao«, poručio je.


Na pitanje o insinuacijama u medijima kako je Varga prilikom uhićenja tražio da se pozove HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković, Bačić je kazao kako je razgovarao s Jandrokovićem te kako ni on nema pojma tko je ta osoba. »Pitanje je kako je on njega spomenuo kad je davao svoju izjavu, nemamo dovoljno informacija. Jandroković nema nikakve veze s Vargom«, poručio je Bačić.


Rekao je da nije znao da su Curić i Brkić kumovi te je to doznao iz medija.


»Maloprije sam doznao da su njih dvojica kumovi. Čuo sam i jutros da je Brkić rekao da pustimo institucije da rade svoj posao i slažem se s time«, rekao je.


Novinare je zanimalo i koliko je za HDZ neugodno da se u aferi spominju Brkić, Tolušićev vozač koji je ujedno Brkićev kum, Jandroković.


»Točno je da je vozač uhićen, da je kum Brkića, nema nikave veze s Jandrokovićem, a s obzirom na sve i da je situacija neugodna ja sam za to da pričekamo još informacija. Meni je sve to skupa zanimljivo i želim da se to rasvijetli, to je u njihovu interesu, kao i interesu HDZ-a«, rekao je Bačić.


Navode da se radi o obračunu u stranci nazvao je pucnjem u prazno. »To s nama nema nikakve veze, želimo samo da se sve rasvijetli i utvrdi«, kratko je poručio.Na pitanje o sankcijama koje je spominjao Lovro Kuščević, Bačić je rekao kako ne zna na koga je to mislio Kuščević. »O tome ionako govori Statut stranke – ako se tko ogriješi, postoje sankcije«, rekao je.

Brkić: Da, uhićen je moj prijatelj, suborac i kum


Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić potvrdio je u srijedu kako je vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić koji je jutros priveden zbog toga što je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, njegov kum.


»Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi«, izjavio je Brkić novinarima u Saboru nakon objave informacije kako je u aferi SMS poruka uhićen i vozač Tomislava Tolušića i Brkićev kum Blaž Curić.


Na pitanje o njegovoj jučerašnjoj izjavi da mu se pakuje Brkić je kratko uzvratio: »Već sam vam rekao, pustimo institucije da rade svoj posao, a sve ostalo vidjet ćemo dalje«.Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.

Zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka za Zdravka Mamića, ali i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i potpredsjednika te stranke Milijana Brkića, prema neslužbenim podacima uhićen je vozač ministra Tomislava Tolušića Blaž Curić.


Nakon ispitivanja u policiji, Curić bi poslijepodne trebao biti ispitan u sjedištu Uskoka u Gajevoj. Zatraži li nakon toga Uskok određivanje istražnog zatvora o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.