Prijedlog lokalnih TZ o turističkim pristojbama sutra na sjednici Županijske skupštine

Portal Novilist.hr

Sjednica Turističkog vijeća

Sjednica Turističkog vijeća



Sjednica Turističkog vijeća TZ Kvarnera održana je u Mošćeničkoj Dragi gdje su članovi vijeća bili gosti na svečanosti početka radova na novoj rivi, projektu Primorsko-goranske županije koji je ujedno i doprinos razvoju turizma, ali ribarstva i pomorstva ovog mjesta, istaknuo je predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina na početku same sjednice na kojoj je članove vijeća pozdravio i načelnik Općine Rikardo Staraj ističući turističke potencijale Mošćeničke Drage.


Inače, na sjednici Turističkog vijeća Kvarnera prihvaćeno je izvješće o rezultatima u prvih 8 mjeseci ove godine koje je iznijela direktorica Irena Peršić Živadinov izražavajući zadovoljstvo činjenicom da goste na Kvarner privlači kvalitetan smještaj kojeg ima sve više.


Prihvaćeno je i mišljenje turističkih zajednica s područja PGŽ vezano uz visinu turističke pristojbe za 2020. godinu što će biti proslijeđeno na odlučivanje Županijskoj skupštini.




Naime, krajem svibnja ove godine stupio je na snagu novi Zakon o turističkoj pristojbi prema kojem o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju, visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe odlučuje Županijska skupština, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica.


Njihovi prijedlozi se kreću, primjerice, od 7 (u posezoni) do 10 kuna u glavnoj turističkoj sezoni po osobi, odnosno od 350 kn u domaćinstvu u krevetu, te od 250 do 500 kuna po smještajnoj jedinici u kampu. Županijska skupština ovaj će prijedlog na dnevnom redu imati već u četvrtak, 12. rujna 2019.


Članovi vijeća prihvatili su i informaciju o raspodjeli sredstava koje je Hrvatska turistička zajednica u iznosu od 475.472,99 kn namijenila Kvarneru te je danas usvojen prijedlog Odluke Povjerenstva za dodjelu potpore regionalnim i lokalnim događanjima ovoj godini.


Dodijeljena su sredstva od najmanje 3 do najviše 50 tisuća kuna. Prihvaćen je i prijedlog raspodjele iz Javnog poziva za sufinanciranje projekata na turistički manje razvijenim područjima u iznosu od 150 tisuća kuna.


Sredstva su dobile turističke zajednice koje su u 2018. godini sudjelovale s manje od 1% u prihodima TZ Kvarnera ostvarenim od boravišne pristojbe i turističke članarine. To su turističke zajednice: Ičići, Matulji, Bakar, Kraljevica, Kostrena, Kastav, Viškovo, Čavle, Jelenje, Općine Vinodolske, Vrbnik, Čabar, Lokve, Fužine, Delnice, Mrkopalj, Skrad, Ravna Gora, Brod Moravice, Vrbovsko. Od mogućih 20 turističkih zajednica, kandidature je dostavilo 18 TZ-a, za ukupno 22 projekta.


Također, najavljen je i natječaj HTZ-a za udruženo oglašavanje. Rok za prijavu je 27. rujna 2019.