Najava

Konzum i SPAR Hrvatska od 1. siječnja snižavaju cijene za gotovo dvije tisuće proizvoda. Evo što će sve pojeftiniti

Hina

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Oko 2.000 artikala u Konzumu će od 1. siječnja imati nižu cijenu, a iz SPAR-a Hrvatska najavljuju  će od 1. siječnja sniziti maloprodajne cijene više od 1.500 proizvoda, i to za više od 9,6 posto



ZAGREB Trgovački lanci Konzum i SPAR Hrvatska najavili su u četvrtak da će od 1. siječnja 2019. godine sniziti maloprodajne cijene za gotovo dvije tisuće proizvoda na koje će se početi primjenjivati snižena stopa PDV-a od 13 posto, uz ostalo na meso, voće i povrće, ribu, jaja i dječje pelene.


»Oko 2.000 artikala u Konzumu će od 1. siječnja 2019. godine imati nižu cijenu. Pritom će Konzum na svoje kupce prenijeti cjelokupni iznos ušteda koje su rezultat sniženja PDV-a na određene kategorije proizvoda s 25 na 13 posto, a kako bi se kupci lakše snalazili, sniženi proizvodi će na policama biti posebno označeni«, najavio je član Uprave za nabavu i marketing Konzuma Zoran Mitreski.


Napominje i kako je trenutno u Konzumu na raznim akcijama više od 2.000 proizvoda iz područja prehrane i neprehrane, posebno odabranih za ovo doba godine.




Iz SPAR-a Hrvatska su najavili da će od 1. siječnja sniziti maloprodajne cijene više od 1.500 proizvoda, i to za više od 9,6 posto, sukladno smanjenju stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene.


»Pozdravljamo napore hrvatske Vlade koja odlukom o poreznom rasterećenju dodatno pomaže hrvatskim građanima kao i hrvatskom gospodarstvu. SPAR Hrvatska sniženjem cijena podržava ovaj potez kojim se rasterećuje potrošačka košarica građana«, izjavio je predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Helmut Fenzl.


Inače, izmjene Zakona o PDV-u kojima je stopa PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja i dječje pelene snižena s 25 na 13 posto na snagu stupaju 1. siječnja 2019. godine, a neki su trgovački lanci i prije toga odnosno s početkom prosinca ove godine snizili cijene tih proizvoda.


Tako su iz trgovačkog lanca Lidl krajem studenoga objavili da neće čekati datum stupanja na snagu porezne reforme već će od 1. prosinca sniziti cijene svježeg mesa i ribe, jaja, voća i povrća te dječjih pelena.


I Kaufland je također na svojim internet stranicama objavio kako je na odabrane proizvode već od 29. studenog snizio cijene kao da PDV iznosi 13 posto, iako će nova stopa PDV-a stupiti na snagu 1. siječnja 2019.


Iz tog su trgovačkog lanca tako naveli da su od 1. prosinca snizili sve cijene proizvoda na koje će se odnositi nova stopa PDV-a, što obuhvaća više od 130 proizvoda u kategoriji svježeg mesa i ribe, oko 20 proizvoda u kategoriji jaja, više od 50 različitih proizvoda u kategoriji dječjih pelena te više od 170 raznih proizvoda u kategoriji voća i povrća.