Tužiteljstvo najavljuje žalbu

Zašto je sud silovatelje maloljetnice pustio na slobodu? ‘Nepotrebno se dižu tenzije’

Hina

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

 Ne mogu procjenjivati što će novinari napisati, međutim, na ovakav način se tenzije često puta i nepotrebno dižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima, kazao je Visković



ZADAR Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković u ponedjeljak je izjavio da su petorica mladića, privedeni zbog grupnog silovanja, pušteni da se brane sa slobode uz mjere opreza među kojima je i zabrana približavanja žrtvi, a tužiteljstvo istovremeno najavljuje žalbu na takvu odluku.


“Sudac je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nema i, što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke, i na žrtve među njima, tu je zaključio da ta opasnost ne postoji i istražni zatvor je zamijenio mjerama opreza”, kazao je Visković.


Mjere opreza, pojasnio je, sastoje se od zabrane približavanja žrtvi, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanja u policijsku postaju dva puta mjesečno.




Budući da oštećena djevojčica još nije ispitana, novinare je zanimalo je li to jedan od razloga da se osumnjičenike zadrži u pritvoru.


“Nije nužno, sudac istrage je procijenio da su mjere koje je izrekao sasvim dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Tek trebamo zaprimiti prijedlog državnog odvjetnika i onda ćemo ispitati žrtvu”, kazao je Visković. Uz privedenu petoricu u prijavi se spominju još dvojica mladića no oni nisu privedeni niti ispitani.


Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku suca istrage, a o tome će u konačnici odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.


Osvrnuvši se na medijsko praćenje ovog slučaja Visković je kazao da je percepcija javnosti uglavnom vođena bombastičnim napisima u novinama koji su jednostrani. “Ne mogu procjenjivati što će novinari napisati, međutim, na ovakav način se tenzije često puta i nepotrebno dižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima”, kazao je Visković.


Pojasnio je da je istraga tajna, pogotovo zbog toga što su umiješani maloljetnici. Uglavnom je riječ o mlađim punoljetnicima, to su osobe od 18, 19 i 20 godina, a uz njih tu su još i dva maloljetnika.


Dodao je da je “glavno kazneno djelo silovanje maloljetne osobe, a ostala kaznena djela su bludne radnje”, dok je za navodne snimke kazao da ih nema u spisu.


U pismenom priopćenju poslanom iz ureda predsjednika Županijskog suda u Zadru ponavlja se tvrdnja da se “svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza” te da “podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju”.


“Jednostrano i tendenciozno prepričavanje sadržaja kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Županijskog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka”, stoji u priopćenju.