Presuda

Vrhovni sud umanjio kaznu za financijske makinacije bivšem ravnatelju Edita

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Vrhovni sud Republike Hrvatske značajno je ublažio kaznu Silviju Forzi (52), bivšem ravnatelju novinsko-izdavačke kuće Edit, kojeg je riječki Županijski sud presudom iz lipnja 2015. godine oštrije kaznio zbog financijskih makinacija kojima je Edit oštetio za oko 379 tisuća kuna. Umjesto tri godine zatvora, na koliko ga je osudio riječki sud, suci Vrhovnog suda odmjerili su mu i smanjili kaznu na dvije godine zatvora, od čega je polovina pretvorena u uvjetnu osudu. Osim toga, zabrana obavljanja dužnosti na rukovodećim mjestima u novinsko-izdavačkoj kući ublažena je s deset na pet godina. No, ostao je na snazi dio presude riječkog suda kojom je Editu dosuđen imovinsko-pravni zahtjev, »težak« 379,4 tisuće kuna.


Riječki sud je Forzu oglasio krivim zbog toga što je od travnja 2011. do siječnja 2014. godine, kao ravnatelj Edita, kontinuirano koristio kreditne kartice novinsko-izdavačke kuće za plaćanje privatnih računa u trgovinama i ugostiteljskim objektima. K tome, s računa Edita za svoje privatne potrebe podizao je gotovinu na bankomatima, a iz blagajne Edita podizao novac na ime predujma za službena putovanja, što nije opravdao putnim nalozima ni računima.


Suci Vrhovnog suda ocijenili su osnovanom žalbu Forze i njegovog branitelja, odvjetnika Berislava Pavišića, koji su smatrali da je presudom riječkog suda povrijeđen kazneni zakon, a izrečena kazna prestroga. Zaključeno je da je sud trebao primijeniti drugi Kazneni zakon, onaj koji je bio na snazi na kraju inkriminiranog razdoblja, i najblaži za optuženika. Tako je Forza u konačnici oglašen krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a ne za zlouporabu položaja i ovlasti, kako je to učinio riječki sud.