Imovinsko-pravni odnosi

Pucnjava u centru Zagreba nema veze s Romima s Vukomerca: Policija objavila o čemu se radi

Hina

snimio Marko Prpić / PIXELL

snimio Marko Prpić / PIXELL

Za sukob, koja se dogodio u petak oko 20,40 sati policija je sa sigurnošću utvrdila da ni na koji način nije povezan s ranijim slučajem pucnjave u Vukomercu, 12. rujna, rekao je u subotu novinarima zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Teur.



ZAGREB – Kriminalističkim istraživanjem jučerašnje pucnjave na raskrižju Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića policija je obuhvatila tri muškarca, od kojih je jedan smješten u bolnicu zbog posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, drugi je priveden a za trećim se traga.


Za sukob, koja se dogodio u petak oko 20,40 sati policija je sa sigurnošću utvrdila da ni na koji način nije povezan s ranijim slučajem pucnjave u Vukomercu, 12. rujna, rekao je u subotu novinarima zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Teur.


“Ovaj slučaj se ne može dovesti u nikakvu vezu s ranijim događajem. Ovo nije bio sukob između romskih obitelji, nego sukob dviju osoba zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa”, naglasio je Teur, dodavši da su trojica muškaraca koji su obuhvaćeni policijskim istraživanjem hrvatski državljani, ali imaju prebivalište na području Mađarske.




Te osobe poznate su od ranije zagrebačkoj policiji, ali u posljednje vrijeme nisu bile obuhvaćene nikakvim kriminalističkim istraživanjem.


Teur kaže da je stanje sigurnosti u Zagrebu sigurno unatoč dva slučaja pucnjave koja su uslijedila u razmaku od samo desetak dana.


Zagreb je definitivno siguran grad, a tome u prilog idu statistički podaci za prvih osam mjeseci prema kojima je na zagrebačkom području zabilježeno 6,1 posto manje svih kaznenih dijela, od toga 2,5 posto manje kaznenih djela protiv života i tijela i 50 posto manje ubojstava u odnosu na prethodnu godinu kad su zabilježena četiri ubojstva.



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s mjesta jučerašnje pucnjave potvrdio je da su u pucnjavi sudjelovali Romi i pozvao je Zagrepčane da zbog toga ne stigmatiziraju svoje romske sugrađane.


“Nemojmo stigmatizirati Rome”, pozvao je Bandić na konferenciji za novinare na temu Sigurnost u Zagrebu nakon najnovijeg incidenta u kojemu su jučer sudjelovala trojica Roma, od kojih je jedan ozlijeđen i hospitaliziran, drugi kod istražnog suca, a treći u bijegu.


Romi su, istaknuo je Bandić, građani Zagreba kao i Hrvati i kao pripadnici drugih manjina, a za jučerašnju pucnjavu moraju odgovarati počinitelji.


Na pitanje novinara što će biti ako netko od slučajnih prolaznika strada u ovakvim pucnjavama, Bandić je rekao kako “želi vjerovati da toga neće biti”.


“Ova dva incidenta (jučerašnji i prije deset dana na Vukomercu) bacila su mrlju na sigurnost i otvorenost, ali apsolutno je Zagreb siguran grad i ništa neće izblijediti tu sigurnost i otvorenost”, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako pucnjava u petak navečer nije ni u kakvoj vezi s događajima na Vukomercu.



Policija je jutros izvijestila da je u pucnjavi na raskrižju Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića u petak navečer, teško ozlijeđen 30 godišnjak koji je sam potražio liječničku pomoć, dok je 32-godišnjak koji je na njega pucao doveden na kriminalističko istraživanje.


Sudionici sukoba na raskrižje su došli s dva osobna vozila, iz onog marke Seat bosanskih oznaka 32-godišnjak je iz vatrenog oružja teško ozlijedio 30-godišnjaka koji se dovezao vozilom marke Audi mađarskih nacionalnih oznaka.


Ozlijeđeni 30-godišnjak sam je potražio liječničku pomoć u Klinici za traumatologiju, a 32-godišnjak je u službenim prostorijama na kriminalističkom istraživanju.