Sude mu

Protiv odbjeglog Mamića nova optužnica: Terete ga da je iz Dinama ukrao 2.3 milijuna eura

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Mamića sada terete da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave

ZAGREB Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je pred osječkim Županijskim sudom podiglo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, izvukao 16,7 milijuna kuna. Ne navodeći ime optuženika ni kluba, DORH je objavio na svojim internetskim stranicama da je optužnica podignuta protiv 60-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlaže da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Mamića sada terete da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.


Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba, okrivljenik je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.Terete ga da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 16,7 milijuna kuna.




Mamić je u lipnju nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude on je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju pa nije dostupan hrvatskom pravosuđu.


Pred osječkim Županijskim sudom u tijeku je postupak potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića i još šestorice okrivljenika za izvlačenje novca iz tog kluba.