Operirale u NP Krka

Policija je napokon doskočila ženskom duetu: U šest dana pljačke njih dvije su od turista ukrale desetak tisuća eura

Hina

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

"Birale bi lokacije gdje ima puno ljudi, upadale u gužvu i koristile nepažnju turista te im vješto krale novčanike uglavnom iz zatvorenih ruksaka."



ŠIBENIK – Policija je uhitila dvije 43-godišnje pljačkašice, koje su od 1. do 6. rujna na prostoru Nacionalnog parka (NP) Krka od stranih turista ukrale oko 10.000 eura i nekoliko mobitela, rečeno je u utorak na konferencioji za novinare u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.


Dvije žene, od kojih je jedna hrvatska državljanka sa sjevera Hrvatske, a druga bez ikakvih papira, pomno su planirale svoj lopovski pothvat.Istragom je utvrđeno da su osumnjičene unajmile apartman u Zadru, u koji su se iz Zagreba dovezle unajmljenim autom. Odsjevši u unajmljenom apartmanu svakodnevno su od 1. do 6. rujna tim osobnim automobilom dolazile na područje NP Krka. Uredno su plaćale ulaznicu, a odjenule bi se u šarenu odjeću da se stope s turistima tako da ih nije bilo lako uočiti, rekao je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske.

U NP Krka u sezoni dnevno uđe i do 30.000 ljudi, podsjetio je.


Osumnjičene su na području NP Krka u tjedan dana počinile 18 ‘džepnih krađa’ nad njemačkim, američkim, mađarskim, japanskim, poljskim, britanskim, švicarskim, austrijskim, češkim, kineskim i talijanskim državljanima.




“Birale bi lokacije gdje ima puno ljudi, upadale u gužvu i koristile nepažnju turista te im vješto krale novčanike uglavnom iz zatvorenih ruksaka. U unajmljenom apartmanu u Zadru gdje su odsjele, pronađen je veći dio otuđenih predmeta, i to tri mobitela, jedan tablet i veća količina novca u domaćoj i različitim stranim valutama. Bilo je tu 7.148 eura, 44.000 jena, 2.780 kineskih juana, 373 američka dolara, 350 australskih dolara, 440 hongkongških dolara, 13.600 čeških kruna, 4.253 kune i drugih valuta u manjem iznosu”, rekao je Kostanić.


Na području samog NP Krka pronađen je i veći broj otuđenih i kasnije odbačenih ili sakrivenih novčanika, pa u šibenskoj policiji ne odbacuju mogućnost da su osumnjičene počinile i više krađa od prijavljenih 18. Razbojnice su uhićene i pritvorene.


“Sav novac i druge ukradene stvari bit će vraćene oštećenima. Moram reći i da je riječ o situacijskom kriminalu, lopovi koriste velike gužve u sezoni pa apeliramo na sve da bolje paze svoje stvari”, rekao je načelnik Kostanić.


Podsjetio je kako šibensko-kninska PU ima i info punktove na najfrekventnijim turističkim točkama, na kojima djelatnici upozoravaju turiste na oprez od džepara.