Slučaj ide dalje

PROCES MAŠKARIN BEZ KRAJA Dvanaest godina poslije, sud je odobrio još jedno vještačenje

Slavica Kleva

Snimio Silvano Ježina

Snimio Silvano Ježina

Maškarinova odvjetnica osporila je nalaz sudskog vještaka te dostavila sudu novo mišljenje vještaka kojega je privatno angažirala, a koji je izračunao da postoje razlike između izračuna kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade, i to u iznosu od oko 270 tisuća kuna

RIJEKA  Odvjetnici Miroslava Maškarina, kao i država koju zastupa Županijsko državno odvjetništvo te odvjetnik koji zastupa KBC Rijeka, prije nepunih pet mjeseci na ročištu održanom kod sutkinje Katarine Bajčić Ivančević dogovorili su se da će u razumnom roku od 60 dana pokušati mirno riješiti spor, točnije, dubioze vezane o visini naknade štete koja bi trebala 32-godišnjem Rabljaninu Miroslavu Maškarinu biti isplaćena s kamatama, baš onako kako je to naložio drugostupanjski Županijski sud u Rijeci.Da, riječ je o građanskoj parnici Miroslava Maškarina koji tužbom traži naknadu štete od države i riječkog KBC-a zbog činjenice da mu je prilikom operativnog zahvata, odstranjenja upaljenog crvuljka, amputirana lijeva potkoljenica u srpnju 2006. godine, točno prije dvanaest godina. Presudu Općinskog suda djelomično je potvrdio Županijski sud prošle godine pa je na ime neimovinske štete Maškarinu, bez zateznih kamata, do sada isplaćen iznos od milijun i 380 tisuća kuna.

Privatno vještačenje




S obzirom na to da se po naputku Županijskog suda moraju izvesti dokazi izgubljene zarade, kapitalizirane dobiti s osnove izgubljene zarade te iznos naknade za tuđu pomoć i njegu, sve je upućivalo da će se to i dogoditi. No, na nedavnom ročištu bilo je jasno da do toga ipak neće doći još određeno vrijeme – sutkinja Katarina Bajčić Ivančević  prihvatila je prijedlog Maškarinove odvjetnice Ingrid Barić o novom financijskom vještačenju.


Sredinom lipnja, prije mjesec dana, odvjetnica Barić dostavila je sudu privatni nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka dr. Nikole Mašića kojeg je ona izvansudski, privatno, anagžirala kako bi se očitovao o nalazu sudskog vještaka Ivana Marenčića. Angažirani sudski vještak Mašić utvrdio je da postoje razlike između izračuna kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade i to za iznos od 270 tisuća kuna. Tom novom nalazu vještaka usprotivio se zamjenik Županijskog državnog odvjetnika, tužitelj Jakov Nakić, navodeći da vještak pogrešno tumači propis te da ne razlikuje matematičku pričuvu koja se obračunava u osiguranju života, od kapitalizirane rente u smislu odštetnog prava gdje se odbija tzv. diskontna stopa. Očitovao se o tom novom vještačkom nalazu dr. Mašića i vještak Marenčić koji u cijelosti ostaje kod svog nalaza te ističe kako sudska praksa potvrđuje diskontnu kamatnu stopu od 5 posto, a ne onu od tri posto kako je vještak Mašić izradio nalaz.





Stoga je odvjetnica Ingrid Barić i zatražila novo vještačenje obračuna  kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade za tužitelja Miroslava Maškarina.


Diskontna stopa


U spis je odvjetnica Barić na ovom zadnjem ročištu priložila ispravak podneska jer je na prethodnom greškom predala pogrešno zbrojen iznos tuđe pomoći i njege, pa sada sveukupno, s osnova imovinske štete, dakle, izgubljene zarade, kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade te dospjele tuđe pomoći i njege potražuje 1.414.436,76 kuna sa zakonskom zateznom kamatom.


– Sud je dužan postupati po Zakonu o obveznim odnosima koji je stupio na snagu početkom siječnja 2006. godine. U njemu se kaže da se novčana renta plaća mjesečno unaprijed. U odnosu na vještački nalaz vještaka Marenčića u cijelosti ga osporavamo jer se poziva na mišljenje ovlaštenih aktuara po predmetima koji su vještačeni po starom zakonu. Stoga predlažem novo vještačenje na okolnosti kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade primjenom važećih odredbi Zakona o obveznim odnosima, ali tražim i da se pribavi mišljenje Ministarstva financija, HANFA-e o visini kamatne stope i Pravilnik koji je primjenjiv u obračunima kapitalizirane rente i na raspolaganju sudskim vještacima kako bi se razjasnilo je li riječ o diskontnoj stopi od tri ili pet posto – kazala je odvjetnica Barić.



Na to su reagirali odvjetnici Nakić i Goran Gatara koji u parnici zastupa KBC Rijeka, kazavši da nema potrebe za pribavom mišljenja Ministarstva financija s obzirom na to da Barić uporno tvrdi »kako treba suditi po zakonu«.


– Ponovit ću iako sam i pismeno obrazložio, matematička pričuva i kapitalizirani iznos dva su zasebna pojma, a ne istoznačnice. Odvjetnica Barić zaboravlja da su tablice aktuarske matematike propis, pa stoga predlažem zaključenje glavne rasprave – kazao je Jakov Nakić.


Novo vještačenje


Njegovim navodima pridružio se i Goran Gatara.


– Predlažem da se spriječi zlouporaba punomoćnice tužitelja koja i na današnjem ročištu trideset minuta upozorava sud da treba postupati po zakonu. Također predlažem zaključenje glavne rasprave – kazao je ukratko odvjetnik Goran Gatara.


Sutkinju je zanimalo potražuje li Maškarin, odnosno njegova odvjetnica, sada kapitaliziranu rentu s osnova izgubljene zarade, odnosno novčanu rentu ili kapitaliziranu rentu.


– I nadalje potražujemo kapitaliziranu rentu s osnova izgubljene zarade, ali je sporna diskontna stopa koju je primijenio vještak Marenčić. Mi smatramo da je trebao primijeniti diskontnu stopu od tri, a ne pet posto. Stoga i predlažemo novo financijsko vještačenje po vještaku aktuaru – pojasnila je odvjetnica Barić.


– Novo vještačenje provest će vještak financijske struke, vještak aktuar i to na okolnosti kapitalizirane rente s osnova izgubljene zarade za tužitelja Miroslava Maškarina, ali će sud odrediti vještaka i detaljno mu odrediti zadaću – odluka je sutkinje Bajčić Ivančević čime je i rasprava ponovo odgođena na neodređeno vrijeme.