Zaredale pucnjave

Oružani obračuni bandi zabrinjavaju građane metropole. Je li Zagreb još uvijek siguran grad?

Vanja Vesić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Jučer je zagrebačka policija imala interventnu akciju u Dubravi, kvartu u kojem je došlo do pucnjave u srijedu. I prethodna dva oružana incidenta u kojima na sreću nije nitko stradao dovode do pitanja jesu li ulice metropole postale nesigurne za građane



ZAGREB Nakon posljednje u nizu pucnjava, onoj u Dubravi, u srijedu u ranim jutarnjim satima zagrebačka policija pokrenula je interventnu akciju upravo u tom kvartu, potvrdili su za naš list iz PU zagrebačke. Policija nije htjela otkriti o čemu se zapravo radi oprezno navodeći da je riječ o »pojačanim aktivnostima« koje je najavio načelnik PUZ-a Marko Rašić nakon trećeg oružanog izgreda koji se dogodio u noći s ponedjeljka na utorak. Prema neslužbenim informacijama desetak policajaca s dva neobilježena kombija i jednim osobnim automobilom upala su kuću dva kilometara istočnije od Zdenačke ulice u kojoj se dogodila pucnjava. Je li policija tražila skriveno oružje i osobe koje se povezuju s pucnjavom u gluho doba noći bit će poznato nakon dovršene istrage. 


Zbog serije oružanih obračuna na ulicama metropole predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić i šef zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras prozvali su ministra policije Davora Božinovića da izbjegava Sabor a od Gradske skupštine grada Zagreba zatražili hitno sazivanje tematske sjednice o sigurnosnom stanju u gradu. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a na temu: »Je li zagreb siguran grad?«


Policija ispred OŠ Vukomerec / Foto: Igor Kralj/PIXSELL


Policija ispred OŠ Vukomerec / Foto: Igor Kralj/PIXSELL





Skupe limuzine


Maras je zaključio da su tri slučajeva pucnjave u samo dva tjedna oružani obračuni interesnih skupina a ne nikakvi izolirani incidenti. SDP-ovci tvrde da je potpuno zakazala prevencija na terenu i da su pukom srećom izbjegnute tragedije u triima incidentima, rafalima iz kalašnjikova pred školom u Vukomercu, uzvratnom pucnjavom i ranjavanju u Vukovarskoj te noćnom pucnjavom u prozor kuće u Dubravi ovog utorka.



Hamidovićev poznanik ispričao je istražiteljima da su iz audija u vožnji pucali na njih i umalo ranili jednu ženu koja je bila s njima u seatu. U audiju je s Renatom sjedio i njegov suputnik Denis H. (24) koji je ranjenog vozača odvezao u bolnicu a potom pobjegao. Policija ga je pronašla i uhitila već u ponedjeljak. Zbog bijega pretpostavljalo se da je on pucao u seat, no, to još do kraja nije razjašnjeno.



Prošlog petka u večernjim satima u bjesomučnom obračunu u Vukovarskoj nedaleko od Autobusnog kolodvora 32-godišnji Pablo Hamidović iz svog seata bosansko-hercegovačkih tablica ispalio je dva metka u 30-godišnjeg poznanika Renata H. i teško ga ranio. Prvi metak nije ga pogodio a drugim ga je ranio u lijevu potkoljenicu. Navodno, dvojac se posvađao oko duga za limuzinu BMW X5 kakva je svojedobno bila parkirana u dvorištu ovog tjedna napadnute kuće u Zdenačkoj. Renato H. prišao mu je iz svog audija mađarskih registarskih oznaka nakon čega su se žestoko posvađali. Prema neslužbenim informacijama ranjavanju je prethodila divljačka jurnjava po zagrebačkim ulicama. Sudac istrage Hamidoviću je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Sva trojica hrvatski su državljani s prebivalištem u Mađarskoj.


Dug i osveta


Prvi oružani incident koji je digao na noge specijalnu policiju ali i građane jer se dogodio ispred osnovne škole rezultirao je uhićenjem 19 osoba i oštećenjem sedam automobila i jedne obiteljske kuće. Grupa naoružanim muškaraca u ranim večernjim satima dovezla se pred kuću u luksuznom porche cayennu te renault scenicu. Uslijedili su povici i prijetnje prema ukućanima a onda je skupina napadača izvukla iz auta automatske puške i rafalnom paljbom zapucala po domu obitelji Zahirović i okolici. Napadnuti ukućani, navodno i sami su uzvratili pucnjevima. Policija je uhitila trojicu muškaraca od 44, 34, 29 i 26 godina. Motiv napada bio je navodni dug od 4000 eura koji su napadači potraživali. Među izgrednicima bio je 34-godišnji Senad Ahmetović zet preminulog Šerifa Zahirovića, navodnog dužnika na čiju su se obitelj namjerili nakon njegove smrti. Zbog oružanog incidenta u Vukomercu otvoreno su prosvjedovali i građani, vlasnici obližnjih kuća optužujući policiju i gradsku vlast da nebrigu i nerad. Prozivke su na kraju došle i na vrata ministra policije i pomalo ironično nametnule pitanje sigurnosti u samoj hrvatskoj metropoli i njenih građana u odnosu na pitanje sigurnosti državnih granica od tzv. »migrantske opasnosti«.