Ponovo iza rešetaka

‘Nije mi problem zaklati nekoga’: Nasilnik opet u riječkom zatvoru, sada zbog napada na majku i očuha

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rastavljeni otac troje djece maltretira majku i druge članove obitelji kontinuirano jer po svemu sudeći uzrok nasilja leži i u činjenici da iz njega uglavnom »progovara« alkohol



»Naučio sam klati i nije mi problem zaklati čovjeka«, urlao je 44-godišnji T. I. na majku i očuha tog kobnog dana u veljači kada su nasilje i prijetnje ponovo eskalirale u kući u jednom malom mjestu nedaleko od Rijeke. Naime nasilnik je u rujnu prošle godine pušten iz zatvora, ali je ponovo nastavio istim načinom komuniciranja s majkom i očuhom. Rastavljeni otac troje djece maltretira majku i druge članove obitelji kontinuirano jer po svemu sudeći uzrok nasilja leži i u činjenici da iz njega uglavnom »progovara« alkohol.


I te večeri u veljači kad je priprijetio klanjem, napio se, a njegova majka, upravo zbog čestih ispada gnjeva vlastita sina, u osobnom automobilu ima uvijek spremnu torbu sa stvarima u slučaju da zbog straha mora pobjeći iz kuće…


Život u strahu


Potkraj studenog prošle godine kada su se njegova majka i njezin suprug vratili sa sprovoda jer je njezin suprug sahranio sina, nasilni pastorak je pijan prijetio očuhu uz riječi »kako bi ga sad zaklao da nije sahranio sina, da će ih pobiti«, pa su oboje neretnika spas potražili u konobi gdje su se zaključali. Nakon tog događaja očuh je donio odluku i otišao iz zajedničkog kućanstva, više nije mogao podnositi prijetnje pastorka, a majka je nastavila život s nasilnim sinom koji nije prestao s uvredama, prijetnjama, konstatno joj je verbalno prijetio da »će ih sve poubijati i da će im on presuditi. Znala je zbog takvih strašnih prijetnji uznemirena i puna straha noćima ostati budna, sjedeći obučena na krevetu, a sve kako bi što brže pobjegla ukoliko joj se sin približi. Noći je znala provoditi kod svojih prijateljica, baš kao i jedne prigode u siječnju ove godine kada joj je ponovo pijan zaprijetio da će ih sve pobiti.




Tog 21. veljače oko 16 sati došao je kući pijan, naknadno mu je izmjereno 1,06 promila alkohola u krvi, pa ponovo nasrnuo na majku, vikao i divljao po stanu, lupao po stolu govoreći joj da je uništila državu koju je on stvorio, »ubit ću te«, nastavio je urlati zbog čega se nesretnica zaključala u toalet čekajući da napusti kuću i tek onda potražila pomoć policije.


Riječ o nasilniku koji je do sada osuđivan za raznovrsna kaznena djela, između kojih i za prijetnje, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, za nasilničko ponašanje te za kaznena djela nanošenje teških tjeslenih ozljeda, to je nedvojbeno dovoljan pokazatelj o kakvom se opasnom čovjeku radi, očigledno i alkoholičaru.


U tijeku su protiv nasilnika još tri kaznena postupka zbog prijetnji na štetu majke, a datiraju iz lipnja prošle godine, pa tužitelj traži da se svi ti postupci objedine i vodi jedinstveni kazneni postupak uz prijedlog da mu samo za ova potonja kaznena djela sud izrekne bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju dvije godine.


Kriminal u krvi


Kad je nasilnik doveden na ispitivanje u tužilaštvo negirao je kaznena djela, iako nije sporio da je dolazilo do obiteljskih svađa tijekom kojih je psovao majku, vrijeđao je osobito, priznao je, kad bi malo popio. On smatra da ga majka izaziva, da ne želi prihvatiti njegovu djevojku i da želi upravljati njegovim životom. No, majka je potvrdila da je sin nasilan, da prijeti, da razbija po stanu i da to traje duži vremenski period.


Da je nasilniku neophodno odrediti i produljivati istražni zatvor u vremenu zakonom propisano, proizlazi iz svih ovih okolnosti jer unatoč brojnim osudama i izdržanim kaznama zatvora on i dalje čini kaznena djela, zapravo sva dosadašnja osuđivanja na njega nisu djelovala, kriminalno ponašanje mu je u krvi, a postoji i opasnost da i dalje čini kaznena djela ukoliko bi se ponovo našao na slobodi, tvrdi se u optužnom aktu koji je podignut protiv nasilnika.