El Mundo

Luki Modriću osam mjeseci zatvora uvjetno: Svaki dan zatvora Luka će platiti – 250 eura

P. N.

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

U 2013. godini Modrić je utajio 290,990, a u 2014. - 579,738 eura. Ovaj iznos Modrić je izvukao preko tvrtke Ivano, koju je otvorio u Luksemburgu. Tvrtka nosi ime po njegovom sinu, a formalno ju je vodila Lukina supruga Vanja.



Luka Modrić, najbolji hrvatski nogometaš, osuđeni je porezni prevarant. On se izjasnio krivim i prihvatio kaznu od osam mjeseci zatvora uvjetno. Tako je sinoć izvijestio španjolski list El Mundo, navodeći da se Modrić nagodio sa španjolskim tužiteljstvom, koje ga je teretilo za dvije porezne prevare i štetu za proračun u iznosu od 870,728 eura.


Novinari El Munda tvrde da su imali ekskluzivan uvid u nagodbu koju je potpisao Modrić.


Prevara je vezana za Modrićevo poslovanje s tvrtkom iz Luksemburga, preko koje je prodavao komercijalna prava. Modrić je imao namjeru svesti porez na nulu pa je poslovanje prebacio na Luksemburg, na tvrtku koja nema nikakvih ljudskih niti materijalnih resursa.




U 2013. godini Modrić je utajio 290,990, a u 2014. – 579,738 eura. Ovaj iznos Modrić je izvukao preko tvrtke Ivano, koju je otvorio u Luksemburgu. Tvrtka nosi ime po njegovom sinu, a formalno ju je vodila Lukina supruga Vanja.


Prema nagodbi, Luka Modrić će morati Španjolskoj platiti 40 posto od utajene sume, što iznosi oko 350 tisuća eura, a platit će i svaki dan zatvorske kazne i to po tarifi od 250 eura na dan. Bit će to dodatnih 60 tisuća eura za španjolsku državnu blagajnu.


Kad se ukupšno zbroje svi iznosi koje je Modrić u španjolskoj platio jer je pokušao prevariti državu, stiže se do konačne sume koja se kreće oko 2,6 milijuna eura.