Novi zaplet

Ako za 30 dana ne podignu optužnicu za ubojstvo Jasmine, sestra Smiljana je na slobodi

Portal Novilist.hr

Photo Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tužiteljstvo u idućih 30 dana mora okončati istragu o jednom od najintrigantnijih zločina u povijesti hrvatske kriminalistike, ubojstva Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču



ZAGREB Smiljana Srnec (45) još će mjesec dana provesti u varaždinskom zatvoru zbog opasnosti da bi mogla ponoviti kazneno djelo. Odlučila je to u srijedu ujutro sutkinja istrage varaždinskog Županijskog suda odbivši prijedlog tužiteljstva da se pritvor produlji za maksimalna tri mjeseca, do sredine kolovoza, javlja Jutarnji.


Time je jasno dala do znanja tužiteljstvu da u idućih 30 dana mora okončati istragu o jednom od najintrigantnijih zločina u povijesti hrvatske kriminalistike.


Naime, od ubojstva Jasmine Dominić, 21-godišnje studentice zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti koja je ubijena u ljeto 2000., do otkrića njezina tijela u zamrzivaču obiteljske kuće u Novoj 2 u Palovcu prošlo je gotovo 19 godina.




Zabrinuta lica, potištena Smiljana Srnec u srijedu je u pratnji pravosudne policajke i policajca dovedena na ročište na varaždinski Županijski sud.


– Sutkinja istrage odlučila je produljiti pritvor jer i dalje postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, ali više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer su u međuvremenu svi ispitani, rekao je za Jutarnji Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.


Pavlic je je potvrdio da su, po dozvoli suda, Smiljanu Srnec u pritvoru posjetili članovi obitelji: Smiljana ima majku, supruga i tri kćeri, od kojih su dvije maloljetne. Tijekom istrage ispitani su članovi njezine uže obitelji i svi oni su prihvatili zakonsku blagodat te nisu svjedočili. Ispitani su i članovi šire obitelji, među ostalima ujak Smiljane Srnec koji je svojevremeno prvi otišao u policiju u Čakovec i prijavio da je Jasmina mogla biti žrtva kaznenog djela.


Tek nakon što je to učinio ujak, koji je bio angažirao i vidovnjaka, nestanak su prijavili i njezini roditelji, majka Katarina i otac Martin, koji je u međuvremenu preminuo.


U međuvremenu je sutkinja čakovečkog Općinskog suda objavila je još 29. ožujka oglas o provedbi jednostavnog stečajnog postupka nad Smiljanom Srnec. Prijedlog je podnijela FINA, a financijska je agencija ustvrdila da Smiljana Srnec nije dostavila popis imovine i iz toga zaključila da nema imovine iz koje se mogu namirivati vjerovnici.


Oni su pak u istom oglasu pozvani da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis njezine imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni stečaj bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. Nije poznato je li itko dostavio takav popis, no s obzirom na to da je Smiljana Srnec bankrotirala, pitanje je i odakle će se platiti sudski troškovi, koji će najvjerojatnije pasti na teret proračuna, piše Jutarnji.