Velika regata na Kvarneru

DVADESETA FIUMANKA Maxi Jena brani naslov na jubilarcu

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Shainig se odjavio već s puta za Rijeku zbog određenih problema, ali očekujemo još pet, šest velikih ili jako brzih jedrilica. Očekujemo standardnu brojku od oko 200-tinjak jedrilica - kaže Davor Perović



RIJEKA  Malo pomalo Fiumanka je postala punoljetna, a vrlo brzo stigao je i njezin jubilej, danas se na moru ispred Kvarnera odražava već 20. izdanje riječkog praznika pod jedrima. Sve pod motom “Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!”.


I posljednjih godina sve se pretvorilo u jedriličarki klasik – 200-tinjak jedrilica na moru, oko dvije tisuće sudionika, četiri različite regate unutar same priredbe… Te podosta gledatelja i znatiželjnika koji sve prate s kopna ili mora. No, neće nedostajati niti uvijek velike doze adrenalina među regatnim krstašima.



Ovaj put bez legendarnog Shininga, sedmerostrukog pobjednika (pet put pod vodstvom Željka Perovića) koji je u posljednji tren odustao zbog više sile. A i čekao ga je poveći put iz Crne Gore jer je promijenio vlasnika i matičnu luku s novim kormilarom Milošom Radonjićem.


Nova ruta




Dolazak je zato najavio Maxi Jena by ACI ovaj put kao EWOL na čelu s Gašparom Vinčecom kao i VOR 60 sada kao ClenSport što je stariji tip maxi jedrilice, ali obnovljene i jako konkuretne na čelu s Jurom Orelom. Tu je i neizostavni Molo longo kojeg će predvoditi prekaljeni Rajko Kujundžić, potom Barraonda s obilježjima zlatnog sponzora INA-e…



2000. – Mali Viharnik, Zvonimir Bezić2001. – Kodak, Tin Matulja2002. – Kodak, Tin Matulja2003. – Veliki Viharnik, Samo Potokar2004. – Veliki Viharnik, Dušan Puh2005. – Cometa, Rajko Kujundžić2006. – AAG Big One, Marko Murtić2007. – Anyway True, Maurizio Benčić2008. – Umago Maxi Shining, Rajko Kujundžić2009. – Umago Maxi Shining, Uroš Žvan2010. – E 1, Agyd Pengg2011. – E 1, Agyd Pengg2012. – Casali, Samo Žvan2013. – Umago Maxi Shining, Željko Perović2014. – Umago Maxi Shining, Željko Perović2015. – Umago Maxi Shining, Željko Perović2016. – Umago Maxi Shining, Željko Perović2017. – Umago Maxi Shining, Željko Perović2018. – Maxi Jena, Ivan Kljaković Gašpić

 



– Shainig se odjavio već s puta za Rijeku zbog određenih problema, vratili su se s pola puta u Boku. Ali bit će zasigurno pet šest velikih ili jako brzih jedrilica, sati pred utrku su uvijek oni kad se prijavljue najviše posada – ističe Davor Perović, glavni operativac svega vezanog uz Fiumanku.



– Očekujemo da će to biti standardna brojka od oko 200-tinjak brodova kao i svake godine. Kad je u pitanju Fiumanka pogledi su uvijek uprti prema nebu. Oni najvjerniji svjedočili su regatama po svakojakim uvjetima, po teškoj bonaci, škuroj buri, idealnim uvjetima… Ove godine nova je i ruta koja zaobilazi Omišalj. Trokut i taktika – Prognoza je dosta dobra. Trenutno nije baš onakva koja najavljuje puno vjetra, ali očekuje se pet do šest čvorova.



Davor Perović / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Davor Perović / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Promijenjena ruta? Ide se do Žurkova kao i do sada, obiteljska regata ostaje u istim gabaritims, a regatna se okreće oko bove na Žurkovu i ide u smjeru Velih vrata i okreće se negdje na sredini Kvarnera i vraća se nazad u luku. Bit će to trokut polje što će biti puno zanimljivije. Radi se puno više “manovri” i ima više taktičkog jedrenja tako da najveći brodovi neće biti favorizirani. To smo išli ciljano raditi, a drugi razlog je ovogodišnje praćenje regate, jer prvi puta idemo s prijenosom uživo i onda je to lakše pratiti s kamerama. Do Omišlja je drugačija linija i gubi se puno vremena – dodaje Perović koji je s Ljiljanom Ivetac glavni pokretački dvojac priredbe. Priredbe koja teži svake godine biti bolja.



VR naočale


– Već smo u rutini. Nije bilo puno teže nego prijašnjih godina, premda je svake godine nešto novo. Nove ideje treba i realizirati, a i zato se uvijek treba puno toga poklopiti. Ovaj put to su VR naočale koje će omogućiti ljudima da se direktno uključe u rad posada, da prate regatu u realnom vremenu. Na tom smo zadatku angažirali nekih 20-ak ljudi. Sve drugo je standardno. Nadamo se da neće biti kiše, vrijeme će nas vjerojatno poslužiti, a očekivani vjetar je neki jugozapadni. Vjerujem da će biti lijepo svima koji dođu – zaključuje Perović.