Nogomenta legenda

Uhićen Michel Platini: Izgleda da je petljao oko SP-a 2022.

Hina

REUTERS

REUTERS



Francuski istražitelji priveli su u utorak u Nanterreu legendarnog nogometaša i bivšeg predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michela Platinija, a njegovo privođenje dovodi se u vezu s istragom u slučaju korupcije i podmićivanja u procesu izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, koje je dodijeljeno Kataru.


Platini je do 2015. godine bio na čelu Europskog nogometnog saveza, ali mu je Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izreklo osmogodišnju zabranu obnašnja dužnosti u nogometu, zbog »nepoštene isplate« dva milijuna švicarskih franaka koje mu je 2011. isplatio tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter. I Platini i Blatter su tvrdili da nisu učinili nikakvo zlodjelo.


Platini se kasnije žalio sudu za Sportsku arbitražu u Laussanei te mu je kazna prepolovljena i istječe u listopadu ove godine.




Katar je u prosincu 2010. dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva u konkurenciji SAD-a, Australije, Južne Koreje i Japana, a FIFA je nakon dvogodišnje istrage oslobodila katarski kandidacijski tim od optužbi za korpuciju.