Vrijedan jubilej

Prije 29 godina protiv SAD-a u Maksimiru nastali su “vatreni”, a važnu ulogu igrali su i brojni Riječani

Portal Novilist.hr

Dražan Jerković, Zdenko Kobešćak i Vladimir Lukarić na prvoj utakmici u Maksimiru

Dražan Jerković, Zdenko Kobešćak i Vladimir Lukarić na prvoj utakmici u Maksimiru

Vladimir Lukarić bio je pomoćnik izbornika Jerkovića, Mladen Mladenović i Saša Peršon su nastupili, Duško Grabovac bio je glavni tajnik HNS-a, a pokojni Vlado Vrcić jedan od fizioterapeuta



ZAGREB Samo četiri dana nakon jubilarne 300. utakmice hrvatske reprezentacije, gostovanja u Walesu, obilježava se 29. obljetnica prvog, povijesnog susreta Vatrenih. Prije točno 29 godina, hrvatska nogometna reprezentacija ispisala je prvu stranicu svoje moderne povijesti prijateljskom utakmicom protiv nacionalne selekcije Sjedinjenih Američkih Država na maksimirskom stadionu u Zagrebu, podsjećaju na službenim stranicama HNS-a.


Taj 17. listopada 1990. godine zauvijek će ostati urezan u sjećanje hrvatske javnosti, kada su pod vodstvom izbornika Dražana Jerkovića zaigrali Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić, kao i pričuve Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.


Za pobjednički start Vatrenih pobrinuli su se Aljoša Asanović, postigavši prvi, povijesni pogodak u 29. minuti, te Ivan Cvjetković samo četiri minute kasnije. Na konačnih 2:1 smanjio je američki reprezentativac Troy Dayak desetak minuta prije završetka ogleda.




Za goste su igrali i poznati vratar Tony Meola, kao i Marcelo Balboa te John Harkes, igrači koji su ostavili vrlo dubok trag u izabranoj vrsti svoje zemlje. Premijeru je tada doživio i prepoznatljivi hrvatski nogometni dres s kvadratićima, koji će u nadolazećim godinama postati zaštitni znak Hrvatske i jedan od njezinih najslavnijih simbola diljem svijeta.


Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza tada je bio dr. Mladen Vedriš, glavni tajnik Duško Grabovac, a glasnogovornik Darko Tironi. Važne uloge u nimalo laganoj organizaciji utakmice i prikupljanju dozvola odigrali su tadašnji glavni tajnik Nogometnog saveza Jugoslavije Ante Pavlović, kao i tadašnji direktor reprezentacije Zorislav Srebrić, današnji viši savjetnik predsjednika HNS-a. U organizaciji utakmice još su značajan doprinos dali Rudolf Sabljak, Jure Klarić, Vinko Hotko, Ivan Opačak i mnogi drugi. Prvi stožer hrvatske reprezentacije činili su i treneri Kobešćak, Grnja i Lukarić, liječnik dr. Krmpotić te fizioterapeuti Vrcić i Donadić.



Utakmica sa SAD-om odigrana je kao međudržavna, što je s obzirom na ugled suparnika također bio doprinos borbi za samostalnu Hrvatsku, a s obzirom na složene političko-društvene okolnosti susret je imao znatno veću težinu od običnog nogometnog ogleda.


Vatreni su tako od svog prvog izlaska na teren postali neizostavni čimbenik osjećaja nacionalnog ponosa, jednako kao što su i danas, kada oko vrata nose dvije svjetske medalje, a svojim su navijačima osigurali brojne prekrasne trenutke i neponovljive uspomene.