SP 2018

Predstavljamo protivnike hrvatske reprezentacije u Rusiji: Za Island poslije Francuske više ništa nije isto

Marko Cvijanović

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na Islandu općenito već duže vrijeme vlada nogometna euforija, još od Francuske kad je njihova reprezentacija ostvarila plasman u četvrtfinale europskog prvenstva – kaže Mario Tadejević



 Utakmica u Reykjaviku pokrenula je lavinu. Iako to nitko nije očekivao, hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u lipnju od Islanda (0:1) i u vjetar bacila sve ono dobro što je do tada napravila na putu prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji. »Tijesna« pobjeda nad Kosovom (1:0) samo je bila privid, promašaji protiv Turske (0:1) i Finske (1:1) odnijeli su snove o izravnom plasmanu.


Ceh je platio Ante Čačić. Na trnovitu putu (Ukrajina, Grčka) do konačnog cilja Hrvatska je nastavila s novim izbornikom Zlatkom Dalićem. Ples kuglica u Moskvi opet je Hrvatsku sučelio s Islandom.


»Osvetnička« misija »kockastih« dogodit će se 26. lipnja u 20 sati u Rostovu u utakmici posljednjega kola skupine koja itekako može odlučivati o daljnjem plasmanu obiju momčadi.





Ukrajina – Island 1:1


Island – Finska 3:2


Island – Turska 2:0


Hrvatska – Island 2:0


Kosovo – Island 1:2


Island – Hrvatska 1:0


Finska – Island 1:0


Island – Ukrajina 2:0


Turska – Island 0:3


Island – Kosovo 2:0



Povoljan ždrijeb


– Istina je, lako se može dogoditi da baš ta utakmica odlučuje o putnicima u drugi krug natjecanja – kaže Mario Tadejević, bivši prvotimac riječkoga prvoligaša koji je već godinu i pol dana stanovnik Reykjavika i prvotimac tamošnjega prvoligaša »Fjölnira«. Kao takav, jedan je od pozvanijih komentirati ishod moskovskoga ždrijeba u kontekstu očekivanja Islanđanja od nadolazeće svjetske smotre.


– Iako sam trenutačno u Rijeci s obzirom da traje prvenstvena pauza, redovito pratim tamošnje medije i uopće ne prevladava dojam da su Islanđani posebno nezadovoljni ishodom ždrijeba. Dapače, stekao sam dojam da uopće ne respektiraju Hrvatsku. Valjda i zbog toga što je Island u lipnju pobijedio Hrvatsku i na kraju bio ispred nje na konačnoj ljestvici kvalifikacijskoga ciklusa za SP u Rusiji.


Na Islandu općenito već duže vrijeme vlada nogometna euforija, još od Francuske kad je njihova reprezentacija ostvarila plasman u četvrtfinale europskog prvenstva. Njihove su izjave poslije ždrijeba prilično samouvjerene, i oni se, kao i mi, nadamo drugom krugu. I oni žele otići daleko u Rusiji, s psihološkog aspekta oni su se u posljednje vrijeme jako digli. Čak mi se neki natpisi u njihovim mediji čine bahatim.


Papirnati favoriti


Islanđani mogu biti optimisti samo kad je u pitanju novija povijest međusobnih susreta s Hrvatskom. Prije lipanjskoga poraza u Reykjaviku (0:1), Hrvatska i Island odigrali su pet utakmica (svih pet natjecateljskoga karaktera), a »kockasti« su pritom upisali četiri pobjede i remi uz gol-razliku 11:1! S druge strane, može se reći da je Island u toj povijesnoj pobjedi protiv Hrvatske pronašao način kako parirati vedetama među »kockastima«.


– Neće nam biti lako protiv Islanda, koji je u proteklom razdoblju pokazao da može igrati na vrlo visokoj razini. Doduše, Islanđani nas nemaju čime iznenaditi, oni uvijek igraju isto: tvrdo, agresivno, borbeno, traže svoje prilike iz prekida, traže duel igru, na tom polju su posebno jaki. Eh, sad, Hrvatska jest puno kvalitetnija momčad, ali samo na papiru. To tek mora dokazati na terenu. Ja uopće ne sumnjam da će se u toj utakmici u prvom redu pitati Hrvatsku, ali Islanđani su pokazali da svima znaju biti tvrd orah.