Klupsko SP

Može li Zoran Mamić okruniti veliku godinu za HR-struku?

Ivan Volarić

Zoran Mamić, Branko Ivanković i Zlatko Dalić

Zoran Mamić, Branko Ivanković i Zlatko Dalić

Zlatko Dalić je izgubio finale SP-a od Francuza, Branko Ivanović nije uspio u dvije utakmice finala Azijske lige prvaka svladati japansku Kashimu, a Zoran Mamić će danas voditi Al Ain u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv velikog, najvećeg Real Madrida (17.30). Jasno je da mu šanse nisu velike, no i sam ulazak u finale se može smatrati velikom pobjedom nogometne struke u Hrvata.



RIJEKA Što je zajedničko Zlatku Daliću, Branku Ivankoviću i Zoranu Mamiću? Dalić je jedini bio hrvatski izbornik, ali nikada nije vodio najtrofejnije hrvatske klubove Dinamo i Hajduk. Ivanković i Mamić su vodili Dinamo, »profesor« je pritom bio izbornik reprezentacije Irana, ali obojica još nisu dočekala priliku na klupi kockastih iako primjerice svjedoci vremena tvrde da je značajan Ivankovićev doprinos svjetskoj bronci 1998. godine koju je osvojio s pozicije pomoćnika Ćire Blaževića. Zoran Mamić jedini nije trenerski zanat izučavao uz »trenera svih trenera«….


Svoj trojici zajedničko je da su svoju međunarodnu trenersku reputaciju glancali u arapskim zemljama i svojim rezultatima potvrdili da je 2018. godina definitivno godina – hrvatske nogometne struke. Zoran Mamić naslijedio je Zlatka Dalića na klupi Al Aina. Dalić je svojevremeno s Al Ainom napravio velike uspjehe, povrh svega igrao je finale Azijske lige prvaka. Zoran Mamić dostojno je odmjenio Dalića na klupi prvoligaša iz UAE. Branko Ivanković već godinama uspješno vodi iranski Perspolis nakon što je svojevremeno reprezentaciju Irana odveo do Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.


Afirmacija


Godinama je hrvatska nogometna javnost s podsmjehom gledala na uspjehe hrvatskih stručnjaka u zemljama gdje se »ne igra ozbiljan nogomet«, međutim činjenica je da su upravo zahvaljujući radu u tim zemljama trojica hrvatskih trenera doživjeli međunarodnu afirmaciju i ostvarili u konačnici lijepe uspjehe u razmaku od svega nekoliko mjeseci. Zlatko Dalić je preuzevši hrvatsku reprezentaciju stigao do svjetskoga srebra. Svrstan je pritom u odabrano društvo trojice svjetskih stručnjaka koji su najviše napravili u godini na izmaku. Branko Ivanković je odveo Perspepolis do finala Azijske lige prvaka, a Zoran Mamić svoj Al Ain do finala Svjetskog klupskog prvenstva. Kao i uvijek u nogometu ništa nije slučajno pa se tako ni na ovaj uspjeh hrvatskih trenera ostvaren u istoj kalendarskoj godini ne može gledati tek kao na splet sretno naklonjenih okolnosti. Suglasan je s time i izbornik Zlatko Dalić.




– Stalno sam govorio da imamo sjajne trenere i da možemo voditi Barcelonu i Reala, nažalost mi teško dobivamo prave prilike, teško dolazimo do šanse u pravim, sređenim klubovima – govori Dalić. – Uvijek nas dopadne da moramo krenuti iz početka gdje treba slagati ekipu od nule. Struka je u Hrvatskoj na visokoj razini, ali samo treba dobiti pravu šansu. Sigurno da nije slučajnost to što se događa s našim trenerima ove godine. Bio sam u finalu Azijske lige prvaka baš kao i Branko, Zoran je sada u finalu Svjetskog klupkog prvenstva i to je sjajan rezultat. Nabrojite tri Nijemca, Brazilca ili Nizozemca koji su igrali finale Azijske lige prvaka? Nema ih! Oni s druge strane lako dolaze do velikih klubova, a mi se moramo ubiti od posla da bi došli do Barcelone, Reala ili Borussije. Sve to se može promatrati i kroz status naše reprezentacije. Nisu nas ozbiljno doživljavali do svjetskog srebra, sada se situacija popravila.


Podcjenjivanje


Hrvati su kao narod generalno skloni podcjenjivanju, posebno svojih kadrova, uostalom nije rijetkost da se hrvatski klubovi radije odlučuju zaposliti stranog trenera nego nekog domaćeg stručnjaka.


– Kada sam govorio da bih ja ili netko od naših trenera bio prvak s Barcelonom ili Realom, onda su se svi ismijavali s time. To je, nažalost, naš način komunikacije i pristupa svemu tome. Kako će nas netko cijeniti vani kada mi sami sebe ne cijenimo dovoljno, odnosno još podcjenjujemo naše trener. Bila je percepcija kako su naši treneri najgori, smjenjivalo ih se olako, a ja pitam: Tko je stvorio Mandžukića ili Modrića? Uostalom, Hrvati rade dobar posao vani gdje god da dođu. Imamo Niku Kovača u Bayernu, pa Slavena Bilića… Hrvatski treneri su vrijedni i imaju kvalitetu, samo treba imati povjerenja u njih! – zaključio je Dalić.


Zoran Mamić je još jedan hrvatski trener koji će u 2018. godini igrati jedan veliki finale. Zlatko Dalić je izgubio finale SP-a od Francuza, Branko Ivanović nije uspio u dvije utakmice finala Azijske lige prvaka svladati japansku Kashimu, a Zoran Mamić će danas voditi Al Ain u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv velikog, najvećeg Real Madrida (17.30). Jasno je da mu šanse nisu velike, no i sam ulazak u finale se može smatrati velikom pobjedom nogometne struke u Hrvata.