Kraj europske priče

Dinamo ispao iz Europe: U zadnjem kolu sve se okrenulo protiv zagrebačkog tima

Hina

foto: Reuters/Matthew Childs

foto: Reuters/Matthew Childs

Dinamo je hrabro igrao u prvom poluvremenu, čak su i poveli te 24 minute bili u osmini finala Lige prvaka, no City, koji nije u Zagrebu postavio pričuvni sastav već skoro najjači, u drugom dijelu je zaigrao puno ozbiljnije i došao do pobjede.



ZAGREB – Europska priča zagrebačkog Dinama je završila za ovu sezonu nakon što su “Modri” u susretu zadnjeg kola C skupine Lige prvaka na stadionu Maksimir izgubili od Manchester Cityja sa 1-4, dok je Atalanta u Harkivu pobijedila Šahtar sa 3-0, pa je Dinamo završio kao posljednji.


Dinamo je poveo u 10. minuti golom Danija Olma, no gosti su u nastavku susreta okrenuli rezultat sa četiri pogotka, tri je zabio Brazilac Gabriel Jesus (34, 50, 54), a među strijelce se upisao i Phil Foden (84).


Dinamo je hrabro igrao u prvom poluvremenu, čak su i poveli te 24 minute bili u osmini finala Lige prvaka, no City, koji nije u Zagrebu postavio pričuvni sastav već skoro najjači, u drugom dijelu je zaigrao puno ozbiljnije i došao do pobjede.




Dinamo je prekinuo i niz od 34 utakmice bez poraza na stadionu Maksimir u svim natjecanjima, uz 29 pobjeda i pet remija. Posljednji poraz “Modri” su u svom dvorištu doživjeli od Young Boysa (1-2), 28. kolovoza prošle godine u uzvratnom susretu završne runde kvalifikacija za Ligu prvaka.”Građani” su u posljednjih sedam susreta upisali samo dvije pobjede, a u Zagreb su doputovali nakon domaćeg poraza u gradskom derbiju od Manchester Uniteda (1-2) nakon čega su pali na treće mjesto ljestvice engleskog prvenstva sa 14 bodova manje od lidera Liverpoola. Maksimir je doživio i rekord po gledateljima – protiv Šahtara ih se skupilo 28.386, protiv Atalante nešto malo preko 29.000, a malo manje od 30.000 gledatelja.



Dvoboj između Dinama i Manchester Cityja pratilo je 29.385 gledatelja, međutim nije oboren rekord maksimirskog stadiona otkako su uvedeni brojači. Premda se očekivalo više od 30.000 ljudi na Maksimiru i obaranje rekorda posjećenosti, to se ipak nije dogodilo. Rekord i dalje drži ogled protiv Malmoa u play-offu Lige prvaka 2011. godine kada je na tribinama stadiona Maksimir bilo 30.065 gledatelja.


Otkako je Nenad Bjelica preuzeo ‘modre’ najviše gledatelja je bilo na Benfici – 29.704, ogled protiv Atalante pratilo je 28.863 gledatelja, a protiv Šahtara 28.316 gledatelja.


Nakon proglašenja hrvatske neovisnosti ‘Modri’ su imali najveću podršku na utakmici protiv Partizana 30. srpnja 1997. u 1. pretkolu Lige prvaka.


Nakon beogradskog poraza 0-1 u uzvratu se na stadionu natiskalo 40.000 gledatelja, no kapacitet Maksimira je tada bio 5-6 tisuća veći nego danas. Dinamo je na krcatom Maksimiru ‘razbio’ Partizan 5-0.


Rekord stadiona Maksimir je 64.138 gledatelja, a zanimljivo nije igrao Dinamo, već Zagreb.


U srpnju 1973. godine kvalifikacijsku utakmicu za Prvu jugoslavensku ligu između Zagreba i Osijeka na tribinama stadiona Maksimir pratilo je 64.138 gledatelja, a oko 25 tisuća bilo je navijača Osijeka. Utakmica je završila 2-2, a Zagrepčani su boljim izvođenjem jedanaesteraca izborili elitni razred.



Oba trenera su uoči utakmice imali velikih problema s izostancima. Bjelica nije mogao računati na trojicu prvotimaca (Leovac, Perić, Theophile-Catherine), te trojicu koji su već duže vrijeme izvan stroja (Kulenović, Lešković, Andrić), dok njegov kolega na suparničkoj strani Pep Guardiola bio bez Aguera, Laportea, Sanea, Silve, Stonesa i Fernandinha. Očekivalo se kako će španjolski stručnjak na teren poslati B sastav, no engleski prvak je započeo utakmicu s jakom postavom.Bjelica je najviše problema imao sa slaganjem obrane, a u zadnji red je postavio četvorku Stojanović, Dilaver, Ademi i Moubandje.


Dvoboj je počeo ranim golom Dinama u 10. minuti, a obrana Citya je matirana u dva poteza. Kadzior je nabacio s desne strane, a Olmo iz voleja u trku s pet metara zakucao loptu u mrežu. U 19. minuti City je uputio prvi udarac na vrata, pokušao je Gundogan s 20 metara, ali je Livaković spreman. U 30. minuti pokušaj Oršića glavom brani Bravo, a u 34. minuti je engleski prvak izjednačio . U dugom napadu Citya čak dva igrača Dinama su ostali ležati, no Englezi nisu izbacili loptu, ubacio je Mahrez s desne strane, a potpuno sami Brazilac Jesus udarcem glavom s pet metara pogađa mrežu. S obzirom na rezultat utakmice u Harkivu, Dinamo je do tog gola, dakle 24 minute bio u osmini finala Lige prvaka. U zadnjim sekundama prvog dijela niti sudac, a niti VAR nije sankcionirao lakat Gojaka u lice Rodrija.


Već u samom početku drugog dijela Manchester City je stigao do vodstva. U 50. minuti City je izveo brzu i preciznu akciju, u kojoj se u njezinoj završnici minijaturom u petercu Jesus riješio Dilavera i pogodio suprotni kut vrata Livakovića. U 54. minuti Jesus dolazi do “hat-tricka”, na ubačenu loptu Mendya s lijeve strane Livaković je bio prekratak, a 22-godišnji Brazilac je lako i po treći puta pogodio mrežu. Utakmica se potom bitno umrtvila, sve do 84. minute kada je na dodavanje Bernarda Silve zabio Phil Foden za 1-4.


Manchester City je na koncu osvojio prvo mjesto sa 14 bodova, Atalanta se probila na drugu poziciju sa sedam bodova, Šahtar je treći sa šest bodova, dok je Dinamo pao na posljednje mjesto s pet bodova.


DINAMO – MANCHESTER CITY 1-4


Susret se igrao na stadionu Maksimir pred 30.000 gledatelja, a sudio je Carlos del Cerro Grande (Španjolska).


Strijelci:1-0 Olmo (10), 1-1 Jesus (34), 1-2 Jesus (50), 1-3 Jesus (54), 1-4 Foden (84)


DINAMO: Livaković – Stojanović, Dilaver, Ademi, Moubandje – Moro – Kadzior (Đira, 59), Gojak (Majer, 81), Olmo, Oršić (Hajrović, 81)- Petković.


MANCHESTER CITY: Bravo – Cancelo, Otamendi (Harwood-Bellis, 81), Garcia, Mendy – Foden, Rodri (Sterling, 73), Gundogan – Mahrez, Jesus (Zinchenko, 66), Bernardo Silva.