Kraj odmora

Nogometaši Rijeke danas počinju pripreme: Bišćan je visoko postavio ljestvicu, željni smo Europe!

Denis Frančišković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Navijači i igrači željni su Europe koja je izazov nakon lanjskog ispadanja od Sarpsborga



RIJEKA – Pješčani sat trotjednog odmora brzo je iscurio, Igor Bišćan sa svojim pomoćnicima Antom Tomićem i Renatom Pilipovićem danas će u 18.30 sati prozvati momčad na prvom okupljanju i uobičajenim testovima uoči starta nove sezone.


U odnosu na završnicu minulog uspješnoga prvenstva, koja je zaslađena osvajanjem Kupa, trenera Bišćana barem zasad čeka netaknuta momčad, mala neizvjesnost vlada jedino oko potpisa Antonija Mirka Čolaka. Iz kluba dopiru signali da je riječ o »peglanju detalja«, formalnostima koje se trebaju usaglasiti, nakon čega bi Čolak i dalje trebao predvoditi oštricu »bijelog« napada.


Paralelno s pripremama, teći će i vrijeme prijelaznog roka koji je tek počeo i trajat će do kraja kolovoza. Sigurno će biti prometno i na Rujevici, no sudeći prema sadašnjoj situaciji dojam je i ne baš toliko koliko prethodnih ljeta. Ili je postojeća mirnoća »mercata« zatišje pred buru, najava nečega većeg? Nikad se ne zna, klub i struka imaju svoj višegodišnji model po kojem uspješno rade uz devizu »jeftino ili besplatno kupi, afirmiraj pa prodaj«. No, ima i iznimki u kojima je klub u konačnici gotovo uvijek profitirao.




U fokusu mogućih odlazaka ovog su ljeta imena Simona Sluge, Darija Župarića, Domagoja Pavičića, Jakova Puljića…, ali i dvojice velikih talenata, Lepinjice i Pandura, koji su na »radaru« Udinesea i Intera. No, u njihovom slučaju moralo bi se raditi o popriličnoj, višemilijunskoj ponudi da napuste Rujevicu. U situaciji kad je momčad manje-više definirana pojačanja se uopće ne spominju, iako je bez dva istinska igrača koja rade razliku i malo sreće u ždrijebu teško za očekivati da će Rijeka izboriti grupnu fazu Europske lige.


Nositelj


Igor Bišćan je zadržao visoko podignutu ljestvicu u domaćim natjecanjima, HNL-u i Kupu, unatoč nesklonim okolnostima, no pitanje je što i koliko može Rijeka u Europi. Jer je Rujevica željna ipak nečega višeg i drugačijeg. Hrvatsko prvenstvo, liga deset, sama po sebi se pokazala dobrim formatom, no četverokružni sustav djeluje već pomalo u nekim fazama i »izlizano« i »uspavljujuće«. Navijači, ali i igrači, željni su Europe koja je samo po sebi velik izazov nakon prošlogodišnjeg promašaja sezone i ranog ispadanja od norveškog Sarpsborga. A donosi i niz benefita i igračima i klubu… Kao i navijačima.


U odnosu na prošlu sezonu u momčadi Rijeke nema Hebera i Žute, dvojice miljenika navijača, minule zime došli su Murić i Halilović, ali donekle su se afirmirali mladi, prije svega Lepinjica i Hrvoje Smolčić te nešto manje Bušnja i Vuk. Pozicija Lepinjice trenutno je u fokusu, on se praktički afirmirao do pozicije prvotimca, dok će ostali opet morati čekati svoju prigodu, prije svega jer će konkurenciju ojačati iskusniji Tomečak, Raspopović, Pavelić, Velkovski…



U novu europsku avanturu Rijeka kreće nakon Hajduka i Osijeka, odnosno kao nositelj u trećem pretkolu i za ulazak u skupinu Europske lige morat će proći dva pretkola. Protivnici bi joj mogli biti Trabzonspor, Thun, Austria Beč, Bnei Yehuda, Glasgow Rangers, Vitoria Guimaraes…, a ostali potencijalni protivnici bit će poznati nakon utakmica drugoga pretkola.


»Bijeli« će prvoga protivnika doznati nakon ždrijeba 22. srpnja, a prve europske utakmice igrat će se 8. i 15. kolovoza. Play-off runda Europske lige od 42 momčadi donosi ždrijeb 5. kolovoza te utakmice 22. i 29. kolovoza nakon kojih će biti jasno tko će prezimiti u Europi.


Slovenija via Maksimir


Rijeka će prvi dio priprema odraditi na Rujevici, 2. srpnja kreće se na desetodnevne pripreme u već uobičajenu bazu u Kranjskoj Gori s koje momčad odmah direktno seli u Maksimir 13. srpnja na finale Superkupa s Dinamom. Uoči odlaska u Sloveniju u planu su dvije domaće utakmice sa slovenskim klubovima, potom dvije na pripremama (jedan protivnik Soči) zatvorene za javnost. Po povratku iz Maksimira momčad će trenirati u kampu, budu li vrućine iznad podnošljivih uvijek se brzo i lako može skoknuti na nekoliko dana do Fužina i vratarske Gmajne.


Rijeka prvenstvo otvara 20. srpnja domaćom utakmicom s novim prvoligašem Varaždinom predvođenim Leonom Benkom, a relativno dobar uvodni ždrijeb donosi joj oglede s Lokomotivom, Slaven Belupom i Goricom. Potom slijede dvije teže utakmice u nizu, Osijek i gostovanje kod Dinama (24. kolovoza) pa dvije vezane domaće utakmice s Interom i Hajdukom (14. rujna).


Bišćana i momčad koju će uigravati čeka izazovan i sadržajan program priprema, a potom borbe na dva kolosijeka. Kao i uvijek, nezahvalno je prognozirati hoće li netko već uigran u prvoj postavi odmah ili u zadnji tren napustiti klub i stručnom stožeru zadati nove glavobolje. No, to je realnost s kojom je Bišćan sa suradnicima već navikao živjeti. Nakon tri trofejne sezone u nizu Bišćan sada kreće od početka u već »udomaćenoj« atmosferi. Publika se u Puli vratila na tribine u punom smislu riječi i pogurala momčad prema trofeju. Ostane li tako i dalje, Rijeka će u svojim nagrlatijim navijačima imati i dodatni vjetar u leđa.


Posudbe


Ovog mjeseca istekle su ili istječu posudbe nekolicini Rijekinih igrača. Ivan Nevistić po svemu sudeći ostaje u novom prvoligašu Varaždinu, dok je upitno hoće li se na pripremama pojaviti David Nwolokor ili će i dalje ostati u slovačkom Seredu. Jasmin Čeliković nakon završene posudbe u Interu sve se više spominje kao novi član Željezničara ili Zrinskog, ali i još nekih bosanskohercegovačkih prvoligaša.


Posudbe istječu i nizu drugih igrača, kao što su Tomislav Turčin (Široki Brijeg), Daniel Štefulj (Krško), Antun Svetić (Hrvatski dragovoljac), Benjamin Ivančević (Hrvatski dragovoljac)…