Najbolja arhitektonska rješenja

UHA: Arhitektura traži strast i ljubav

Maja Hrgović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Arhitekti su pokazali izvrsnost i ustrajnost »unatoč nesklonim vremenima«, rekao je izaslanik predsjednice Republike, odnosno njezin savjetnik za društvena pitanja Andro Krstulović Opara



ZAGREB »Kockica« na Prisavlju, slavno djelo majstora arhitekture Ivana Vitića čija se 30. obljetnica smrti obilježava ove godine, ugostila je preksinoć svečanu dodjelu nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata  za osobita ostvarenja u polju arhitekture u 2015. godini. Tom je prigodom otvorena i izložba nagrađenih radova.


Nagrada za životno djelo »Viktor Kovačić« pripala je profesorici s Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hildegard Auf-Franić; ovo je priznanje njezinom »svestranom stručnom angažmanu, posvećenosti nastavničkome pozivu i neposrednome konstruktivnom pristupu«, kako su u obrazloženju naveli članovi Stručnog savjeta UHA-e, s Draženom Pejkovićem na čelu.


Muzej vučedolske kulture


– Arhitektura je čudesna. U njoj je materijalizirana kultura, povijest prostora i naše ljudske mudrosti. To je jedini poriv s kojim se njome treba baviti, a tko to ne osjeća, neka odustane, rekla je Auf-Franić.Muzej vučedolske kulture, djelo Radionice arhitekture i Vanje Ilić (Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot), okrunjeno je nagradom »Viktor Kovačić« za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu. Za tu su nagradu bili nominirani i arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić za pogon mrijestilišta u Ninu te arhitekt Dinko Pedišić za tržnicu i ribarnicu u Vodicama.

Nagradu »Drago Galić« za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. godinu dobio je arhitekt Davor Mateković za kuću »Stone House« u Lukovu Šugarju. U toj su kategoriji bili nominirani i Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za kuću u zagrebačkoj ulici Zelenjak, Iva Letilović i Igor Pedišić za kuću za odmor na Silbi, Danijel Marasović i Filip Pochobradsky za kuću 032 u Zagrebu, te Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas za stambeno naselje po programu POS u naselju Mokošica kraj Dubrovnika.  




Nagrada »Bernardo Bernardi« koja se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, pripala je pak arhitektima Draženu Juračiću i Jeleni Skorup za restoran i kuhinju Pine Beach resorta u Pakoštanama. U konkurenciji je bio i Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD koji potpisuju unutrašnje uređenje Hotela Adriatic u Rovinju te NFO d.o.o. (Kata Marunica i Nenad Ravnić) i akademski kipar Petar Barišić, autori spomen-obilježja Gordanu Ledereru na Čukur brdu kraj Hrvatske Kostajnice.


85 radova


U kategoriji publicističkog, kritičkog, znanstveno-istraživačkog i teorijskog rada na području arhitekture dodijeljene su dvije nagrade »Neven Šegvić« za 2015. Jedna je uručena Maroju Mrduljašu, Antunu Sevšeku i Damiru Gamulinu za knjigu i izložbu »Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije«, a druga Tomislavu Paveliću za eseje »O busenu trave pod stopalom«. Nominirani su bili i Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler i Ljiljana Blagojević za knjigu »Dobrović in Dubrovnik – Adventure in modern Architecture« te Tomislav Premerl za knjigu »Hrvatska moderna arhitektura između dva rata – nova tradicija«.


Nagrade je laureatima uručila predsjednica UHA-e Sanja Cvjetko Jerković, a kao izaslanik predsjednice Republike govorom se obratio njezin savjetnik za društvena pitanja Andro Krstulović Opara, rekavši da su, »unatoč nesklonim vremenima« arhitekti pokazali izvrnost, ali i ustrajnost, za razliku od nekih drugih struka, poput povjesničara umjetnosti koje danas odlikuje »malodušnost, nežilavost, neustrajnost i malaksalost«.


Za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini stiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12), a velik broj prijavljenih radova bio je u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13).


Izložba će biti otvorena do 11. svibnja, a pratiti će je predavanja i radionice te stručni obilazak Vitićeve »Kockice«, kroz koji će se zainteresirana publika upoznati s njegovim likom i djelom.