Filmovi o invaliditetu

Uhvati film i Spiritovci na zagrebačkom ERF-u: ‘Osvježenje je kad nam dođu u goste’

Portal Novilist.hr

Foto privatni album

Foto privatni album



ZAGREB Na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu održano je već tradicionalno gostovanje UHVATI FILM-a i Udruge Spirit za studente, pred punom dvoranom. Već nekoliko godina više puta godišnje kroz izbor filmova ovog međunarodnog festivala, članovi Spirita i profesori fakulteta obrađuju teme vezane za invaliditet, jer upravo to je centralna tema ovog već poznatog i priznatog Festivala.


– Kratki filmovi izrazito kvalitetno napravljeni, koji pogađaju u samu srž teme bez obzira kojim su žanrom ili stilom ostvareni, idealna su dopuna uobičajenom učenju, a pristup koji daju Spiritovci, opušten, spontan i zabavan, daje dodatnu čar i kvalitetu. Jednostavno je osvježenje kad nam dođu u goste i svaki puta i mi i studenti jedva čekamo novi termin, kaže doc. dr. Natalija Lisak, s Odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koja uz Spiritovce najčešće moderira program.


Osim fakulteta Spirit filmove dovodi i u škole, knjižnice, muzeje diljem hrvatske, a jednako tako njihovi partneri iz preostale četiri države gdje se UHVATI FILM suorganizira imaju sve više upita iz školstva.




– Sve to pokazuje nam jedan novi kvalitetan smjer kojim se kreće odnos prema mladima, uglavnom na inicijativu ravnatelja, profesora i drugih pojedinaca. Iako ovakve tendencije nisu institucionalno uvriježene i priznate, lijepo je vidjeti kako trud i inicijativa dobiva svoj put u praksi, i kako osobe u sektoru edukacije pokazuju veliku želju za promjenama i kvalitetom.


Meni je svako gostovanje na ERF-u čast i zadovoljstvo, odaziv i atmosfera su uvijek vrhunski. Pokazati kvalitetan program pred velikim brojem zainteresiranih mladih ljudi kojima taj materijal može koristiti u životu i radu je kruna i vrhunac svakome tko radi ovako nešto.


Divno je što su ERF-ovci prepoznali vrijednost našeg rada i ponosan sam što ovo traje već nekoliko godina. Nadam se daljnjoj suradnji, tim prije što smo ovoga puta imali vremena i popričati o nekim dodatnim elementima razvoja suradnje, Jedva čekam, mislim da smo, iako je naša suradnja već odlična, tek zagrebli površinu svega što možemu učiniti, rekao je Denis Pilepić-Pille iz riječke Udruge Spirit.