Izložba

Tomulić i Vukelić u “Kortilu”: Susret dviju snažnih fotografskih osobnosti

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba je posvećena temi ulice koju svaki autor interpretira na svoj način



RIJEKA Šezdesetak pretežno crno-bijelih fotografija okuplja izložba »Dvojica«, kojom se u galeriji »Kortil« predstavljaju renomirani riječki autori Aleksandar Tomulić i Zdenko Vukelić. Izložba je posvećena temi ulice koju svaki autor interpretira na svoj način, s potpuno različitim pristupom istim motivima.


Fotografije Aleksandra Tomulića (EFIAP zvanje), većinom crno-bijele, ogledni su primjeri precizne, čiste fotografije s dominantnom izražajnom ulogom kontrasta svjetla i sjene te se mogu svrstati u dvije tematske skupine: autorovu zaokupljenost pojavnošću geometrijskih formi i odnosa u svakodnevnom životu, kojima pristupa analitički te im, apstrahirajući ih iz konteksta, proširuje značenje, odnosno fascinaciju detaljima fotografske zbilje s ljudskim subjektom u fokusu.


Matematički odnosi, racionalizacija čovjekove nazočnosti u urbanom prostoru, sklad ljudske pojavnosti u arhitektonskom kontekstu ogledni su primjer reda i smirenosti na fotografijama na kojima se prepoznaju i neki riječki lokaliteti. Vrlo često matematičke proporcije dobivaju simboličko značenje propitivanja egzistencijalnog smisla. Na fotografijama s ljudskim likom prepoznaje se čovjekova uronjenost u prolaznost života, antagonizam zbiljske iluzije i banalne stvarnosti ili pak radost djetinjstva, prijateljstva i komunikacije.




Zdenko Vukelić (AFIAP zvanje) stvarnosti pristupa na fotografski slojevit i složen način; njegovo oko podjednako intenzivno provocira realna organska forma labirinta arhaičnog stubišta, sitan trenutak iz svakodnevice zaustavljen u vremenu, podcrtan kontrastom svjetla i sjene, evokacija rodnog primorskog gradića utisnuta u hladnoću suvremene arhitekture vješto ostvarena kombinacijom tradicionalne fotografske i suvremene tehnike photoshopa.


Vukelić je liričan, svoja unutarnja stanja preslikava u atmosferičnost fotografija, nostalgičan, često sumoran, katkada zloguk, nadasve okupiran crno-bijelim kontrastom. Međutim, u prijelomnim trenucima, kad treba naglasiti smisao i važnost detalja ili dramatičnost scene, poseže za bojom suprotstavljajući je crno-bijeloj monokromatici unutar iste fotografije. Vukelić je ujedno i eksperimentator. Naime, nekolicina urbanih prepoznatljivih riječkih prostora na njegovim fotografijama osvanula je u iznenađujućim vizurama kolorističkih multipliciranih razlomljenih ploha, u dojmljivo razigranom dinamičkom stremljenju ka beskonačnoj perspektivi.


Dvojica, Aleksandar Tomulić i Zdenko Vukelić, snažne su fotografske osobnosti različite u autorskom pristupu, a sjedinjene opčinjenošću svjetlom i strašću za fotografiranjem – navedeno je u predgovoru izložbi, koja se može razgledati do 23. rujna.