Rijeka EPK

Revitalizacija kompleksa Benčić prezentirana na Cultureinvest kongresu u Essenu

Portal Novilist.hr

Zollverein

Zollverein



Na poziv Društva za kulturni marketing i sponzorstvo Causales, organizatora 11. CultureInvest Kongresa koji se 7. i 8. studenog održavao u njemačkom Essenu, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar sudjelovao je kao izlagač i panelist na forumu Oživljavanje industrijskih lokacija sa temom „Rijeka 2020: novi život industrijske baštine.“


Tijekom Kongresa održano je dvanaest tematskih foruma s glavnim predavanjima, specijalističkim predavanjima, praktičnim primjerima i tribinama za diskusiju. Kongres je okupio preko 700 sudionika, a obrađivane su teme transformacija, migracije, digitalizacije, financiranja kulture, kulturnog sponzoriranja, kulturnog obrazovanja, industrijske kulture, kreativnih industrija, kulturnog turizma, kao i postavljanje brenda i upravljanje kulturnim projektima.


Na forumu Oživljavanje industrijskih lokacija sudionici su predstavljali Dresden, Manchester, Katovice i domaći Ferropolis, lokalitet poznat po Melt! festivalu elektronske glazbe. Pročelnik Šarar je održao polusatnu prezentaciju o revitalizaciji kompleksa Benčić, sudjelovao u panel raspravi.

– Razmijenili smo iskustva o revitalizaciji industrijske baštine i složili se kako je izuzetno bitna za identitet onih mjesta u kojima su te ugašene industrije bile izvorišta urbaniteta. Na tom tragu, zaključili smo kako je potrebno razdvojiti nematerijalni aspekt takve baštine od samih fizičkih lokaliteta koji mogu, ali i ne moraju nužno biti vrijedna arhitektonska baština. U tom kontekstu debatirali smo i o potrebi kvalitetne suradnje sa konzervatorskom strukom – rekao je nakon foruma pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.




Treba napomenuti da se konferencija održala u čuvenom Zollvereinu (Zeche und Kokerei Zollverein), koji je na svojevrstan način preteča svih lokaliteta industrijske baštine. Rradi se, naime, o golemom kompleksu bivšeg rudnika ugljena i koksare koji se protežu na oko 100 hektara i pod zaštitom su UNESCOa kao svjetska kulturna baština.


Zollverein je najpoznatiji po dijelu rudnika koji je projektiran i izgrađen u stilu BAUHAUSA 30ih godina prošlog stoljeća, zbog čega ga zovu i “najljepšim rudnikom na svijetu”.


Danas je to dinamičan dom umjetnosti, kulture, industrijske povijesti, dizajna i brojnih događanja. U Zollvereinu je dostupno preko 40 prostora i zgrada, u rasponu od malog ateljea do velikog sajma i izložbene dvorane te sedam moderno opremljenih, multifukncionalnih hala.


CultureInvest Kongres od 2009. godine uspješno okuplja važne dionike iz svijeta kulture, poslovanja i politike iz cijele Europe. Stvorio je snažan međunarodni ugled na europskom kulturnom tržištu dodjeljivanjem nagrada European Brand Brand Awards, jedne od najvažnijih europskih nagrade u kulturi. 


Ova međunarodno priznata dvodnevna rasprava o kulturi, poslovanju, medijima i javnom sektoru mjesto je predstavljanja projekata umjetničke izvrsnosti, rasprava o inovativnim, posebno europskim temama upravljanja kulturom, o marketingu i ulaganjima te pruža važne poticaje kulturnim institucijama i kulturnim ulaganjima u Europi.