Mihoja

Prisjetili se prof. dr. Josipa Silića, jednog od najvećih intelektualaca Grobnišćine

Sanja Gašpert

Prof. dr. Silić uvijek je bio ponosan na svoje grobničke korijene

Prof. dr. Silić uvijek je bio ponosan na svoje grobničke korijene



JELENJE U sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Mihovila, Mihoje, koji se slavi i kao Dan Općine Jelenje, u Domu kulture u Dražicama, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jelenju održana je priredba Sjećanje na prof. dr. Josipa Silića, u spomen na jednog od najvećih intelektualaca Grobnišćine, koji je preminuo 28. veljače ove godine.


Na početku je brojne okupljene prijatelje, rodbinu i štovatelje djela pokojnog Silića pozdravio glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, koji je naglasio kako je jedan od glavnih zadataka Matice hrvatske upravo da podupire ovakve programe u manjim mjestima.


Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je pohvalio organizatore priredbe i istaknuo potrebu da javnost više sazna o izuzetnom životu i djelovanju profesora Silića.




U programu su sudjelovali kolege profesori prof. Silića, prof. dr. Lada Badurina, prof. dr. Ivo Pranjković i prof. dr. Krešimir Mićanović, koji su govorili o prof. dr. Josipu Siliću kao o jednom od najvećih hrvatskih jezikoslovaca proteklih 100 godina.


Istaknuli su kako je pokojni Silić uz svoj izuzetan naučni rad jako puno pažnje posvetio i radu sa svojim studentima te kako je uvijek bio ponosan na svoje grobničke korijene.


Naročito ga je radovala nagrada za životno djelo Općine Jelenje koju je 2015. dobio upravo na inicijativu Ogranka matice hrvatske u Jelenju.


Posebno je dojmljivo bilo izlaganje Helene Semion Tatić, nećakinje pokojnika, koja je govorila o privatnom životu prof. dr. Silića, iz kojeg je naglasila njegovo tragično djetinjstvo obilježeno ubojstvom njegovog oca od strane talijanskih fašista 1943. godine.


Program je kazivanjem svojih stihova uveličala grobnička pjesnikinja Vlasta Juretić, uz pratnju Matije Lukanića na akustičnoj gitari.