Dražba u Parizu

Neobjavljeni Beethovenov rukopis prodan za četvrt milijuna eura

Hina

Originalni rukopis Quator a Cordes no 2, op. 10 Arnolda Schoenberga s njegovim potpisom prodan je za 240.750 eura, što je svjetski rekord za neki rukopis tog skladatelja, ističe aukcijska kuća



PARIZ –  Neobjavljen Beethovenov rukopis koji je pripadao Chopinu prodan je u srijedu za 252.750 eura na dražbi kuće Sotheby’s u Parizu na kojoj se prodavala nesvakidašnja glazbena zbirka što ju je tijekom više od pedeset godina prikupljao industrijalac Andre Meyer.


Originalni rukopis Quator a Cordes no 2, op. 10 Arnolda Schoenberga s njegovim potpisom prodan je za 240.750 eura, što je svjetski rekord za neki rukopis tog skladatelja, ističe aukcijska kuća.


Na dražbi je postignut još jedan rekord, za tiskanu partituru, a riječ je o prvom izdanju Six Partitas za glasovir Johanna Sebastiana Bacha, koja je prodana za 228.750 eura.




Zarada od prodaje je 3,3 milijuna eura za tu zbirku koju smatraju »najvažnijom zbirkom tiskanih glazbenih djela u Europi« a procjenjivala se od 1,8 do 2,5 milijuna eura, dodaje Sotheby’s.


Andre Meyer, sin industrijalaca tekstila iz pokrajine Lorraine koji su se doselili u Pariz, nije bio samo kolekcionar, nego i mecena, stručnjak, kritičar i rado je otvarao svoju biblioteku na koju je bio ponosan. Stravinski je 1965. pronašao ondje svoj rukopis »Posvećenje proljeća«, a Rostropovič radio na Debussyjevim bilježnicama.