Slikovnica Anđe Marić

“Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće”: Clara i Rigo napunili Guvernerovu palaču

Jasmin Đečević

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

– Malo je ljubavnih parova koji su nam ostavili kolač. Ovo je sjajna ljubavna priča i jako sam zadovoljna ilustracijama, nadam se da će se i djeci svidjeti – rekla je Marić.



RIJEKA – » Da je meni netko napravio ovakav kolač ne bih ga nikada ostavila«, rekla je to poznata hrvatska glazbenica, blogerica i spisateljica Anđa Marić na predstavljanju predivne slikovnice »Rigo Janči – ljubav kao slatko nadahnuće« inspirirane romansom bogate plemkinje Clare Ward i romskog glazbenika Janosa Riga koja nam je podarila i omiljenu riječku slasticu – rigojanči.


Slikovnica je nastavak istraživačkog projekta Svetozara Nilovića Toze iz Peek&Pokea koji je uz pomoć djelatnika Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja prije izvjesnog vremena krenuo u otkrivanje ove slatko-strastvene priče. Osim toga, radi se i o zanimljivom dijelu riječke povijesti, a koliko ova tema intrigira javnost pokazuje i prepuna Mramorna dvorana Guvernerova palače. Nema druge nego zaključiti kako Riječani vole romantiku, kolače, ali i svoju povijest.


Brojna publika


Oduševljenje brojem okupljenih nisu mogli sakriti niti autorica teksta Anđa Marić, ilustrator Stjepan Lukić, izdavač Silvano Frančišković iz Naklade Uliks kao ni sam Tozo.




– Ne mogu vjerovati da je ovoliko ljudi došlo, kao da su neki izbori, mi smo nešto obećali i svi su došli – rekla je Marić izazvavši smijeh okupljenih.


Naglasila je kako je iznimno sretna što je imala priliku napisati priču o Clari i Rigu iako je bilo izazovno njihovu priču prilagoditi za dječji uzrast.


– Malo je ljubavnih parova koji su nam ostavili kolač. Ovo je sjajna ljubavna priča i jako sam zadovoljna ilustracijama, nadam se da će se i djeci svidjeti – rekla je Marić.



Stjepan Lukić, za kojeg je Silvano Frančišković iz Uliksa istaknuo kako se radi o najboljem ilustratoru u Hrvatskoj, također nije skrivao zadovoljstvo riječkom publikom.


– Puno sam toga ilustrirao u životu, ali ovo je definitivno najljepša promocija na kojoj sam bio. Priča je stvarno lijepa, a kao što je Anđa rekla, malo ljubavi završi s tako slatkim stvarima kao što je kolač. Ilustracije su u mom stilu od kojeg ne mogu pobjeći – rekao je Lukić.


Kvalitetu ilustracija komentirao je i Svetozar Nilović istaknuvši kako je po njegovom sudu Lukić napravio bolji posao čak i od slavnog slikara Toulouse-Lautreca koji je davno svojom rukom ovjekovječio ljubav ovog para.


Raskošno izdanje


Nilović je na promociji zahvalio svima koji su omogućili da ovo izdanje ugleda svjetlo dana, od autorskog i izdavačkog tima do Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.


– Slikovnicu krasi i originalni recept iz Mađarske pa vam može dobro doći i u kuhinji – istaknuo je Tozo.



Pozvavši se na naš nedavni tekst, Nilović je »ispravio nepravdu« i konačno omogućio Anđi Marić i Stjepanu Lukiću da isprobaju i sam kolač rigojanči, a brojna publika imala je priliku dobiti potpisane primjerke slikovnice za koju smo poprilično sigurni da će biti vrlo brzo razgrabljena.


Bogato ilustrirano izdanje u tvrdom uvezu na 16 stranica već se može naći u riječkim knjižarama, a od sljedećeg tjedna moći će se kupiti u PPMHP-u te Peek&Pokeu.