Suvremeni balet

Plesno – glazbena poslastica: “Rossini Cards” u HNK-u Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Foto F. Tutek Hajnal

Foto F. Tutek Hajnal

Predstava »Rossini Cards« u biti je apstraktna i bez čvrstog dramaturškog okvira, no u nizu dinamičnih plesnih sekvenci ona nudi scene iz paralelnih života punih neočekivanih obrata – iz dramatičnih u komične situacije



RIJEKA Suvremeni balet »Rossini Cards« premijerno je izveden u HNK-u Ivana pl. Zajca. Riječ je o predstavi koja je oduševila i kritiku i publiku diljem Europe i Amerike. Na glazbu Gioachina Rossinija koreografiju je osmislio Mauro Bigonzetti, a njegova je asistentica Béatrice Mille. Inspiraciju za ovaj balet Bigonzetti je pronašao u Rossinijevoj glazbi, vješto i kreativno povezujući teatarsku i ekspresivnu moć te glazbe i plesni pokret. Prvi »Rossini Cards« rađeni su s plesnom trupom Aterballetto, a izvedba u Rijeci prilagođena je riječkom Baletu koji je donio novu energiju. Odabir Rossinijeve glazbe napravio je Bruno Moretti, dok izvođače u pojedinim sekvencama na klaviru prati pijanist Filip Fak.


Predstava »Rossini Cards« u biti je apstraktna i bez čvrstog dramaturškog okvira, no u nizu dinamičnih plesnih sekvenci ona nudi scene iz paralelnih života punih neočekivanih obrata – iz dramatičnih u komične situacije. Poveznica među pojedinim prizorima, koja se provlači od prve do zadnje scene, je balansiranje plesača na samom rubu pozornice i zatim skok u orkestralnu rupu. Između toga kreću se prizori različitih ugođaja, u rasponu od tragičnog, komičnog i dirljivog do senzualnosti, hedonizma i slavljenja života – sve to u 50-ak minuta predstave. Upečatljiv je prizor u kojemu plesači sjede poredani za dugačkim svečanim stolom, prizivajući poznatu Rossinijevu strast prema hrani i kulinarstvu. Ovog motiva predstava se dotiče i u čitanju recepta »Makaroni alla Rossini«.


I u pokretu i u ekspresiji, pred ansambl riječkog Baleta postavljen je izazov da izvedu koreografske sekvence u rasponu od klasičnih i liričnih, do komičnih, raskošnih, senzualnih, živahnih i furioznih. Tome izazovu oni su spremno i odgovorili, nudeći publici pravu plesno-glazbenu poslasticu. U »Rossini Cards« plešu Ricardo Campos Freire, Ksenija Duran Krutova, Shota Inoue, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Nika Lilek, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Hélias Tur-Dorvault, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Kostimografkinja je Helena de Medeiros, a oblikovatelj svjetla Carlo Cerri. Premijerna publika ispratila je izvođače i autorsku ekipu dugotrajnim pljeskom i ovacijama.