Uskoro premijera

Drama zagrebačkog HNK-a postavlja “Kralja Leara” s Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi

Svjetlana Hribar



ZAGREB Janusz Kica, zagrebački redatelj poljskog podrijetla, ovog mjeseca ponovno režira u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon Matišićevih »Ljudi od voska« – predstave koja je stekla kultni status kod publike, a ovog će ljeta gostovati i na Dubrovačkim ljetnim igrama – Kica priprema Shakespereovu dramu »Kralj Lear« s Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi.


Premijera je najavljena za petak, 23. veljače, a u predstavi, osim gosta iz Beograda, igraju Ana Begić kao Goneril, Iva Mihalić kao Regan i Jadranka Đokić kao Cordelia, dok će muške uloge tumačiti Ivan Jončić kao francuski kralj, Silvio Vovk kao vojvoda od Burgundije, Luka Dragić kao vojvoda od Cornwalla, Ivan Glowatzky kao vojvoda od Albanyja, Goran Grgić (grof od Kenta), Milan Pleština (grof od Glostera), Mislav Čavajda kao Edgar, Bojan Navojec kao Edmund, Alen Šalinović kao Oswald, Krešimir Mikić kao Luda, Damir Markovina kao Plemić, Ivan Colarić kao Prvi sluga te Ugo Korani kao Drugi sluga.


Duboka ljudska analiza starosti, roditeljstva, odnosa prema bližnjima, bračnih veza, izvanbračnih veza, ljubavnih zanosa, postojanosti i skromnosti, taj tekst čini jednim od temeljnih djela dramske literature. Složena unutrašnja struktura ispresijecana emocijama, izazov je za sve kazališne umjetnike, a problemi i pitanja koje tekst postavlja univerzalna su.Prijevod drame i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac.