Djela iz zadnje dvije godine

U splitskoj palači Milesi otvorena izložba slika Mersada Berbera

Hina

Otvarajući izložbu akademik Nenad Cambi je istaknuo kako je Berber, kao prepoznatljiv umjetnik, “izražavao svoje posebnosti koje su izvirale iz njegove osobnosti”



SPLIT – U splitskoj palači Milesi i u Galeriji Kula večeras je otvorena izložba 40-ak slika Mersada Berbera koje je ovaj bosanskohercegovački akademski slikar stvarao u posljednje dvije godine svojeg života od 2010. do 2012. godine.


Otvarajući izložbu akademik Nenad Cambi je istaknuo kako je Berber, kao prepoznatljiv umjetnik, “izražavao svoje posebnosti koje su izvirale iz njegove osobnosti”. “Nikada osobno nisam upoznao Berbera, iako mi je to uvijek bila skrivena želja”, dodao je Cambi.


Likovni kritičar Milan Bešlić rekao je kako je Berber ovu izložbu u Splitu počeo pripremati još u proljeće 2010. godine, ali je zbog njegove iznenadne smrti u listopadu 2012. godine ona bila dovedena u pitanje. “Zahvaljujući članovima obitelji Berber, ova se izložba ipak održava”, naglasio je.




Po Bešlićevim riječima u ovom ciklusu slika Berberova se Bosna prepoznaje u asocijativnoj dimenziji tako što se, primjerice, “izbjeglice (iz Bosne) ne mogu prepoznati izravno nego kao univerzalna tragedija”.


“Berberova Bosna se u ovom ciklusu slika održala kroz malenog bosanskog konjića. Tako se taj veliki slikar Bosne koju je živio, prepoznaje kao slikar koji dolazi iz velike europske tradicije”, dodao je.


Na ovim Berberovim slikama “idilična i bajkovita Bosna je tragična stvarnost, oblikovana od sivih i crnih ploha u tajanstvenosti oblika i neizvjesnosti postojanja, izmaštanih predjela velikih bijelih, smeđecrnih, bakrenožutih površina, kojima besciljno tumaraju male kolone ljudi, zalutale grupice ranjenika i izgubljenih pojedinaca na apsurdnom putu u ništavilo”, naglasio je likovni kritičar Bešlić.


Berberova izložba u Splitu bit će otvorena do 21. travnja ove godine.


Mersad Berber je rođen 1. siječnja 1940. godine u Bosanskom Petrovcu, a umro je 7. listopada 2012. u Zagrebu i poznat je u svijetu kao jedan od najpoznatijh suvremenih grafičara. Njegovo djelo uvršteno je 1984. godine u prestižnu kolekciju Tate Gallery. Imao je niz samostalnih izložbi diljem svijeta, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj umjetnički angažman. Berber je od 1992. do smrti 2012. godine živio u Dubrovniku i Zagrebu, a od 2007. godine bio je član Ruske akademije umjetnosti. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja, a 1965. godine završio je specijalku za grafiku. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.