Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: MMSU nastavlja pokazivati radove iz svog fundusa, zatvaranju Malog salona usprkos - Novi List

NoviList.hr

MMSU nastavlja pokazivati radove iz svog fundusa, zatvaranju Malog salona usprkos

Izložba Slika i prilika

25. srpanj 2019 13:41

Napisao: Majda Bembić

Izloženo je 10 radova umjetnika Eugena Fellera, Đanina Božića, Mitra Matića, Sebastijana Dračića, Gorana Fruka, Rudolfa Sablića i Tine Gverović

Foto Vedran Karuza

RIJEKA - Izložbom »Slika i prilika«, otvorenom u Malom salonu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti nastavlja programom izlaganja svog muzejskog fundusa i to kroz izložbe manjeg formata.

Nakon prve izložbe »Hommage crtežu«, zatim »120 godina umjetnina na drugom katu«, izložbe koja je tematizirala prvi stalni postav muzeja koji postoji još od 1949. godine, ova se izložba bavi slikarskim radovima. Izloženo je 10 radova umjetnika Eugena Fellera, Đanina Božića, Mitra Matića, Sebastijana Dračića, Gorana Fruka, Rudolfa Sablića i Tine Gverović.

MMSU nema svoj stalni postav, ali ima bogat fundus, pa su na ovaj način građanima željeli pokazati jedan njegov dio, vrijedan u kontekstu hrvatske likovne umjetnosti.

Prema riječima autorice izložbe Vilme Bartolić, ovom je izložbom između ostaloga htjela otvoriti i pitanje kako uopće nastaju muzejske zbirke, odnosno na koji način umjetnička djela postaju dio fundusa muzeja.

- Dva su načina: jedan je da se djela otkupljuju, a drugi je putem donacija. Tako na ovoj izložbi imamo dva djela koja su kupljena, a sve ostalo su donacije. Različiti su razlozi zašto bi netko svoje umjetnine želio donirati.

Želja umjetnika da ima svoje radove u fundusu određenog muzeja, zatim primjerice umjetnici čija su djela velikih dimenzija pa samim time i teška za čuvanje, smatraju da muzej ima bolje uvjete za njihovo zbrinjavanje, a tu je naravno i jedan dio onih umjetnika koji u poodmakloj životnoj dobi doniraju svoje radove muzejima znajući da će biti dobro zbrinuti, valorizirani, izlagani, i naravno da će njihova umjetnost, na taj način nastaviti živjeti i dalje. Primjer za to je Juraj Dobrović, koji je, osim nama, svoja djela donirao u nekoliko različitih muzeja - objašnjava Bartolić.

Konkretno, na ovoj je izložbi izloženo djelo hrvatskog slikara Mitra Matića »Bez naziva«, otkupljeno 2017. godine, a koje je rađeno ciljano za izlaganje na 32. salonu mladih, gdje je autor osvojio i glavnu nagradu. Kao motiv za sliku odabrao je prikaz portreta poznatog riječkog performera Kreše Kovačičeka, koji je prikazan kako sjedi te u rukama drži knjigu i čita.

U kontekstu donacija, može se istaknuti slikarsko-skulptorska instalacija Tine Gverović, »Fantomske razmjene: More ljudi«, a riječ je o radu koji je zajedno s instalacijom Marka Tadića predstavljao Hrvatsku na 57. venecijanskom bijenalu 2017. godine.

Izložba u Malom salonu ostaje otvorena do 13. kolovoza.