Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Ispis članka: Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica - Novi List

NoviList.hr

Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica

Spajalica: Isaac Cordal

30. rujan 2016 15:58

Napisao: Davor Mandić

Gotovo nezapaženo boravio je španjolski umjetnik Isaac Cordal u Rijeci, ali je ostavio trag – 25 malih cementnih figurica na različitim lokacijama koje Riječani sada otkrivaju i dijele na društvenim mrežama

Cementne pomrčine Rijeke: Španjolski umjetnik diljem Rijeke ostavio 25 malih figurica

RIJEKA Španjolski umjetnik Isaac Cordal, najpoznatiji po svojim »Cementnim pomrčinama« (Cement Eclipses), i u Rijeci je ostavio svoj trag. Dvadeset pet malih cementnih figurica postavljeno je u i oko centra grada, reflektirajući umjetnikov pogled na svijet suvremene otuđenosti, beznačajnosti čovjeka među ljudima i urbanitetom koji mu nije donio zajedništvo kojem se nadao.

Umjetnik je u Rijeci boravio u kontekstu »Spajalice« Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji je, posebno u dijelu s Isaacom Cordalom, prošao u priličnoj tišini. No umjetnik je bio, u toj tišini postavio svoje figurice, i otišao.

Lokacije figurica već su predmetom dijeljenja na društvenim mrežama, a njihova malenkost i »beznačajnost« već izaziva raznježenost onih koji su ih vidjeli. Iako glavna poruka njihova postojanja nikako nije uljepšavanje slike svijeta, upućivanje tih figurica u poslovnim odijelima, lagano pogrbljenih pred teretom stvarnosti, na (mikro)lokacije koje i samim Riječanima nešto znače – od rupa u zidovima do Galeba i lansirne rampe torpeda – otvara slojeve percepcije i recepcije dalje od njihove osnovne pojavnosti. Ili »beznačajnosti«.

Sam autor u jednom intervjuu pojašnjava moguće veze između gledatelja i njegovih figurica-instalacija u prostoru.
– Mislim da se promatrači lako mogu identificirati s instalacijama zato što je riječ o direktnom jeziku, bez nekih posebnih kodiranja, i zasigurno se cijeni ta jasnoća u ovoj današnjoj džungli značenja. Volim miješati ozbiljne teme s ironijom, humorom i apsurdnošću. Mi trebamo puno humora da bismo preživjeli u ovom tipu društva kakvo smo izgradili – kaže umjetnik.