Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
Veliki uspjeh

Znanstvenici prvi put uspjeli 3D isprintati - cijelo ljudsko srce. Evo kad pisači organi stižu u bolnice

Izvor: YouTube/Screenshot
Izvor: YouTube/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2019. u 16:08 2019-04-16T16:08:07+02:00

"Ovo je prvi put da se uspješno osmislilo i isprintalo čitavo srce prepuno stanica, krvnih žila, klijetki i šupljina"

Istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu uspjeli su uspješno isprintati prvo 3D ljudsko srce na svijetu, koristeći pacijentove stanice.

Do sada su znanstvenici u regenerativnoj medicini uspješno printali samo jednostavna tkiva bez krvnih žila, prenosi Science Daily.

"Ovo je prvi put da se uspješno osmislilo i isprintalo čitavo srce prepuno stanica, krvnih žila, klijetki i šupljina", kaže profesor Tal Dvir iz TAU-ove škole molekularne stanične biologije i biotehnologije, koji je vodio studiju.

Proces stvaranja srca započeo je biopsijom masnog tkiva uzetog od pacijenata. Stanični materijal iz tkiva korišten je kao ´tinta´ za printanje. To je omogućilo istraživačima da naprave složene modele tkiva.

Dok su stanice reprogramirane da postanu pluripotentne matične stanice, ekstracelularni matriks (ECM), trodimenzionalna mreža izvanstaničnih makromolekula kao što su kolagen i glikoproteini, prerađeni su u personalizirani hidrogel koji je služio kao "tinta za tisak".

Srce veličine zečjeg srca

Treba napomenuti kako srce nije jako veliko. Veličine 2,5 centimetara slično je zečjem srcu. Ipak, tehnologija koja omogućila print mogla bi na kraju dovesti do proizvodnje organa odgovarajuće veličine za čovjeka. Profesor Dvir ističe kako veća ljudska srca zahtijevaju istu tehnologiju.

Istraživači već godinama rade na 3D printanim tkivima, s ciljem stvaranja funkcionalnih organa za transplantaciju. Znanstvenici koji su sudjelovali u projektu printanja srca na Sveučilištu u Tel Avivu mišljenja su da bi u roku od 10 godina pisači organa mogli biti dostupni u bolnicama. 

Bolest srca je vodeći uzrok smrti kod muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama. Transplantacija srca je trenutno jedini način liječenja pacijenata s krajnjim stadijem zatajenja srca. S obzirom na strašan nedostatak darivatelja srca, potreba za razvojem novih pristupa za regeneraciju bolesnog srca je urgentna.

˝Nadamo se da ćemo uspjeti dokazati učinkovitost i korisnost naše metode. Možda će za deset godina u najboljim bolnicama širom svijeta biti tiskare organa, a ti postupci će se provoditi rutinski" , optimističan je Dvir.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.