Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Mercury 13

Umrla Jerrie Cobb, pilotska legenda i nesuđena prva astronautkinja: ˝Dala bih život za let u svemir˝

Izvor: NASA
Izvor: NASA
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2019. u 9:28 2019-04-21T09:28:34+02:00

Cobb je najpoznatija po tome što je postala prva žena koja je prošla teške testove kroz koje su kandidati morali proći kako bi postali astronauti 1960-ih. Nju je pratilo dvanaest drugih žena i zajedno su postale poznate kao Merkur 13.

Jerrie Cobb, prva američka kandidatkinja za astronautkinje koja se zalagala za više žena u svemiru, preminula je nakon borbe s bolešću u dobi od 88 godina.

Novinar Miles O'Brien, koji je glasnogovornik obitelji, potvrdio je tu vijest u četvrtak, 18. travnja, prenosi Tech Times.

Cobb je najpoznatija po tome što je postala prva žena koja je prošla teške testove kroz koje su kandidati morali proći kako bi postali astronauti 1960-ih. Nju je pratilo dvanaest drugih žena i zajedno su postale poznate kao Merkur 13.

Međutim, napor, koji je privatno financiran, NASA nije prepoznala. Nijedna od 13 žena koje su prošle preliminarni proces nisu dobile dopuštenje za ulazak u program obuke u svemiru.

Cobb je mogla biti prva žena u svemiru. Nakon Merkura 13, trebalo je više od dva desetljeća prije nego što je žena stigla u svemir. Sally Ride postala je prva Amerikanka koja je 18. lipnja 1983. letjela u svemirskom brodu Challenger.

Kongres je istražio zašto je NASA odlučila ne zabraniti ženama da lete kad imaju iste kvalifikacije kao i muškarci.

"Mi žene pilotkinje koje žele biti dio istraživanja i sudjelovanja u istraživanju svemira ne pokušavamo se pridružiti borbi spolova", izjavila je tada. "Kao pilotkinje letimo i dijelimo uzajamno poštovanje s muškim pilotima u svijetu zrakoplovstva. Vrlo dobro znamo kako živjeti zajedno u našoj profesiji. Vidimo mjesto u našoj svemirskoj budućnosti bez diskriminacije."

Do svojih posljednjih dana, Cobb se nadala da će odletjeti u svemir. 1998. godine, kada NASA pripremala lansirati Johna Glenna na svemirskom shuttle-u Discovery, u dobi od 77 godina predložila je da bude uključena u gerijatrijsku studiju.

"Ja bih dala svoj život za let u svemir, stvarno bih", rekla je Associated Press. "Onda to jednostavno nije uspjelo, a ja se samo nadam i molim da će to sada uspjeti."
NASA ju, ipak, međutim, nije poslala u svemir.

Nadarena pilotkinja

Cobb je rođena 5. ožujka 1931. u Normanu u Oklahomi. U dobi od 12 godina, vozila je očev avion. Četiri godine kasnije dobila je licencu za privatnog pilota. Dobila je licencu za komercijalnog pilota kada je imala 18 godina.

50-ih godina pokušala je postaviti nekoliko svjetskih rekorda za brzinu, nadmorsku visinu i udaljenost. Ona je također postala prva žena koja je letjela na Paris Air Show-u i četvrta Amerikanka koja je primila Zlatna krila Fédération Aéronautique Internationale.

Desetljećima je služila kao pilotkinja humanitarnih akcija u džungli Amazone.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.