Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Svete stube

Nakon dugotrajne restauracije, javnosti su otkrivene "Svete stube" kojima je koračao Isus Krist

FOTO/Scala Sancta, Flickr
FOTO/Scala Sancta, Flickr
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2019. u 9:23 2019-04-21T09:23:01+02:00

Dvadeset i osam „svetih stepenica“ za koje se vjeruje da su donesene iz Jeruzalema u Rim u četvrtom stoljeću, otkriveno je javnosti nakon dugotrajne restauracije.

Mramorne stepenice su 1723. godine obložene drvetom, kada je tadašnji Papa odlučio da neće izdržati suze milijuna hodočasnika koji su se tradicionalno na rukama i koljenima penjali stubištem.  Vjeruje se da je upravo tim stubištem (Scala Sancta) koračao i sam Isus Krist do Poncija Pilata.

Tijekom dugotrajne restauracije, maknute su drvene daske, a freske iz 16. stoljeća koje krase zidove i strop iznad stubišta, očišćene i vraćene u originalno stanje. Restaurateri su pronašli grafite urezane u freske, uključujući i zahvalu jednog Talijana koji je uspio pobjeći zatočeništvu u kojem su ga držali Turci, piše britanski Telegraph.

Stepenice je blagoslovio kardinal Angelo De Donatis, nakon čega je mnoštvo katoličkih vjernika kleknulo i započelo hodočašćenje po stubištu. Restauraciju su odradili stručnjaci iz Vatikanskih muzeja. Pritom su unutar pukotina drveta pronašli zgužvane poruke na kojima su ispisane različite molitve.

„Pronalazili smo ih korak po korak, kako smo micali drvene podloge. Mnoštvo malenih poruka i novčića, ostavljenih kao poklone“, izjavljuje Paolo Violini, koordinator restauracije. „Stepenice su izrađene od različitih vrsta mramora, a čišćenje je otkrilo njihovu ljepotu“, dodaje.

Jedno od najvažnijih otkrića prilikom restauracije bila su tri križa. Jedan brončani, a ostali od crvenog porfirinskog kamena koji označava mjesto gdje su, prema legendi, Isusove kapljice krvi ostavile mrlje, prenosi Telegraph

Stube su ugrađene u palaču koja je tri puta izgorjela nakon čega je papa Siksto V. odlučio sazidati još ljepšu koja danas nosi naziv "Svetinja nad Svetinjama" (Palatio ad Sancta Sanctorum).

"Ovo je prvi put u gotovo 300 godina da su stepenice izložene javnosti", rekla je Barbara Jatta, ravnateljica Vatikanskih muzeja.

"Ako na trenutak zatvorite oči, možete se zamisliti u srednjovjekovnom razdoblju, posljednji put kada su ljudi koračali ovim stubama na koljenima", rekao je Guido Cornini, kustos iz muzeja.

Stube će za javnost ostati otvorene 60 dana, a "izvanredno otvaranje" će završiti 9. lipnja. Obnovu je financirala dobrotvorna organizacija pod nazivom "Pokrovitelji umjetnosti u Vatikanskim muzejima", s donatorima uključujući britansko-australskog biznismena i filantropa, Sir Michaela Hintzea i njegovu suprugu lady Dorothy Hintze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.